Coronavirus waait over, global warming niet

2478
Selma Eikelenboom-Schieveld

Om de paar generaties gebeurt er iets waardoor het aanzien van de wereld blijvend verandert.

In de zestiger jaren was dit de moord op president John F. Kennedy, waarbij Amerika zijn onschuld verloor. In de tachtiger jaren de val van de Berlijnse Muur, toen aan de Russische hegemonie in Oost-Europa een einde kwam. Nu moeten we leren leven met een virus dat de hele wereld ontwricht.

Ik ben Selma Eikelenboom-Schieveld, arts en forensisch medisch onderzoeker. Ik woon en werk in Colorado in de VS, samen met mijn echtgenoot en forensisch wetenschapper Richard. Na acht jaar klinisch werk ben ik in 1999 overgestapt naar de spannende wereld van de misdaad. Het onderzoeken van verdachte gebeurtenissen door het toepassen van principes uit de geneeskunde is een fascinerend werkveld. In maart 2020 ben ik aan de universiteit van Denver gepromoveerd op het onderwerp humane genetica, psychoactieve medicatie en geweld.

Onzekerheid

We worden momenteel overspoeld door tegenstrijdige informatie over het coronavirus waardoor gevoelens van onzekerheid alleen maar toenemen. Het maakt het gebrek aan visie en leiderschap op allerlei niveaus pijnlijk duidelijk. Het kleinst mogelijke levende organisme blijkt in staat de sterkste machten in de wereld in een staat van ontreddering te brengen. Onontkoombaar komen de samenzweringstheorieën opzetten, de één nog krankzinniger dan de ander. Wat nog ontbreekt zijn aliens.

Laten we één ding duidelijk stellen; er is geen behandeling tegen een infectie met covid-19. Er is ook geen behandeling tegen ebola, geen tegen hiv, geen tegen het griepvirus en geen tegen het verkoudheidsvirus.

Trump

Van de hydroxychloroquine (Trump blijkt financiële belangen te hebben in een bedrijf dat dit middel produceert) is nooit aangetoond dat het werkt tegen corona. Daarentegen is wel aangetoond dat het gevaarlijk kan zijn. Met name in combinatie met Zitromax/azitromycine, het antibioticum van eerste keus bij longontstekingen met corona. Die twee middelen samen kunnen dodelijke hartritmestoornissen opleveren.

De kern van het probleem wordt zelden hardop gezegd: er zijn teveel mensen op de planeet. Als je nu naar buiten gaat, zie je hoe de wereld er zou uitzien met aanzienlijk minder mensen. Door de min of meer gedwongen verwijdering van volk uit het straatbeeld ontstaat rust, minder lawaai, bijna stilte, nauwelijks vervuiling. Dat is de andere kant van deze crisis.

Planeet

Door de manier waarop de mens in zijn algemeenheid met de planeet omgaat, is het geen wonder dat deze terugslaat. In plaats van te zorgen voor de aarde, wordt ze geëxploiteerd en niet alleen door die 1% superrijken, maar door ons allemaal. We beschuldigen de Chinezen van het slachten van wilde beesten op marktplaatsen. Maar hoe anders is dan de Canadese jacht op zeehondenbaby’s die weer op het punt van beginnen staat of het martelen van varkens, lammetjes, stiertjes, koeien en andere dieren?

Natuurlijk verrijkt de 1% zich over onze ruggen, maar wij faciliteren hen. We willen allemaal onze pillen in plaats van gezond te gaan leven. We willen allemaal ons stukje vlees, onze hamburgers terwijl er vleesvervangers zijn die niet van echt vlees zijn te onderscheiden. Bijna de helft van de bevolking is te beroerd om te gaan stemmen. Maar als alle stemgerechtigde vrouwen zouden stemmen en dan een vrouw kiezen, zou het aanzien van wereld in één klap totaal zijn veranderd. Gemiste kansen…

Gedrag

Wat mij verbaast is dat internationaal gezien mensen hun gedrag zijn gaan aanpassen, dat er gigantische bedragen beschikbaar blijken om onze wereldorde in stand te houden tegen een vijand die vanzelf overwaait. Dit in tegenstelling tot onze houding ten opzichte van een veel grotere dreiging die onafwendbaar op ons allemaal afkomt: global warming, met alle gevolgen van dien.

De stormen zullen sterker worden, de temperaturen hoger, de branden uitgebreider, neerslag zal toenemen waar we het niet willen en uitblijven waar we het nodig hebben, oogsten zullen verdorren, overstromingen zullen gebieden onbewoonbaar maken. Als we al het beschikbare geld konden besteden aan de bestrijding van het opwarmen van de aarde dan zouden we het iets kunnen afzwakken, al is zelfs dat niet voldoende om de status quo te handhaven.

Maar helaas lijken we ons niet te kunnen ontrekken aan de ‘human condition’, in dit geval korte termijn denken.

Laten we hopen dat covid-19 een wake-up call is, maar gezien de geschiedenis van de mensheid hou ik niet mijn adem in.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.