Mannen, macho’s en mensenhandel

1474
De auteur van deze column: strafrechtadvocaat Bo Maenen.

Bij mensenhandel denken de meesten aan jonge vrouwen uit de voormalige Oostbloklanden die naar Nederland zijn gebracht om in de prostitutie te werken. Bij die beeldvorming passen tevens grote, gespierde pooiers die de dames uitbuiten.

In werkelijkheid worden steeds meer mannen slachtoffer van mensenhandel. Hun slachtofferpositie in het strafrecht blijft echter vaak onderbelicht.

Mensenhandelaren die in Nederland voor de rechter komen, worden veelal vervolgd wegens uitbuiting. Het gaat daarbij niet alleen om seksuele uitbuiting van prostituees, maar ook om arbeidsuitbuiting. Bij arbeidsuitbuiting moet je vooral denken aan illegale werkzaamheden en zwaar onderbetaald personeel. Slechts een klein gedeelte van de uitgebuite mannen spreekt hierover met politie of justitie.

Zuid-Amerika

Een van mijn cliënten werd een tijd geleden in zijn thuisland in Zuid-Amerika op zijn werk aangesproken door een vage bekende. De man bood hem werk aan in de bouw in Europa.

De persoon en het aanbod leken betrouwbaar, dus mijn cliënt ging erop in. Hij wilde wat graag in Europa een extraatje verdienen om zijn gezin met drie kinderen te kunnen onderhouden.

Eenmaal in Nederland bleek al snel dat het foute boel was. Paspoort en mobiel werden ingenomen en mijn cliënt werd naar een loods gebracht om schoon te maken. Hij kreeg geen salaris. Bovendien werd hem in niet mis te verstane bewoordingen medegedeeld dat zijn familie iets aangedaan zou worden als hij zou vluchten.

Drugslab

Na een week van schoonmaken viel de politie het pand binnen. In de loods was namelijk een groot drugslab opgezet. Cliënt wist wel dat er iets niet in de haak was, maar durfde niet te vluchten. Wat te doen in een land waar je de taal niet spreekt, je niet weet of je de autoriteiten kunt vertrouwen en waar je geen geld hebt?

Bovendien, in het thuisland van mijn cliënt is de politie beslist niet te vertrouwen. Bendes maken er de dienst uit en deze misdaadgroeperingen schromen niet om ook vrouwen en kinderen pijn te doen als hun drugsplannen worden gedwarsboomd.  

Het Openbaar Ministerie dient op grond van Nederlandse en internationale wetgeving oog te hebben voor de positie van personen die een strafbaar feit hebben gepleegd maar die tévens slachtoffer zijn geworden van mensenhandel. Er dient dus ook onderzoek te worden ingesteld naar het slachtofferschap. De bevindingen moeten worden meegenomen in de wijze van vervolging en berechting. Bij een vermoeden van slachtofferschap moet er uiteraard onderzoek komen naar eventuele mensenhandel.

Vertrouwen

Mijn cliënt deed bij de politie zijn verhaal. Hij gaf namen en beschrijvingen van de personen die betrokken zijn bij de mensen- en drugshandel. Hij wist niet zeker of hij de politie kon vertrouwen, maar besloot toch te vertellen wat hij wist. Tot op de dag van vandaag wordt zijn getuigenis echter niet serieus genomen. Hij zit inmiddels al meer dan een jaar in voorarrest.

Mijns inziens had het OM op zijn minst onderzoek moeten verrichten tegen de personen die mijn cliënt heeft genoemd als zijn vermeende uitbuiters. Omdat hij niet veel informatie over deze lieden heeft en omdat zij woonachtig zijn in Zuid-Amerika, lijkt het OM de informatie niet interessant te vinden. De rechtbank meent onderwijl dat cliënt door ‘armoede en domheid’ in deze situatie is terechtgekomen.

Aandacht

Deze zaak maakt weer eens duidelijk dat er veel meer aandacht moet komen voor mannelijke slachtoffers van mensenhandel.

Voor mannen is het al niet makkelijk om toe te geven dat zij in de val zijn gelokt zijn en slachtoffer zijn. Op het moment dat zij over de brug komen, dienen politie en justitie hun relaas serieus te nemen en te voldoen aan internationale onderzoeksverplichtingen.

Mijn cliënt zal bij de volgende rechtszitting daarom nogmaals man en paard noemen. Hij hoopt nog steeds op een goede afloop.

*Ook benieuwd geworden naar de vorige column van Bo? Kijk dan even hier.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.