Moordvrouwen in Nederland: Tessa werd moordlustig gangsterliefje

4687
Tessa van D. stond in september 2015 terecht voor het assisenhof in Antwerpen. foto: Jolande van der Graaf

Tessa van D. is een van de Nederlandse moordenaressen die zich door haar partner liet aanzetten tot ongekend geweld. Haar hele toekomst lag nog voor haar toen de mooie en manipulatieve Manuel haar pad kruiste. Met fatale gevolgen.

“Als een prinsesje behandelde hij me. Hij nam me mee uit eten, stuurde lieve berichtjes en verraste me met cadeautjes. Ik werd verliefd, en niet zo’n beetje ook.”

In een mailtje geciteerd in Nieuwe Revue kijkt Brabantse Tessa van D. een paar jaar geleden openhartig terug op het moment dat ze door een fout vriendje wordt meegetrokken in een web van passie, hebzucht en moord.

Gevaar

Ze is 21 jaar oud en single als Tessa het gevaar in 2009 met open ogen tegemoet loopt en omarmt. Het veilige nest van haar ouders – een hardwerkende technicus en bankemployee in Brakel – heeft Tessa dan juist verlaten. Ze studeert sociale pedagogiek en woont op kamers in Tilburg, net om de hoek bij haar oudere broer.

In café De Drie Gezusters loopt de Brabantse de twee jaar oudere barman Manuel tegen het lijf. De donkere, uit Rotterdam afkomstige jongeman is ronduit knap en heeft een vlotte babbel en een snelle Audi A4. De vonken spatten er vanaf, Manuel en Tessa zijn al snel een setje.

Manuel – zoon van een moeder uit de Dominicaanse Republiek en gebruik makend van de achternaam van zijn Nederlandse stiefvader – heeft er op dat moment al ruim negen maanden cel in het buitenland vanwege ripdeals op zitten.

Geraffineerd

Tegenover Tessa en haar familie verdoezelt hij dat misdaadverleden uiterst geraffineerd en schetst vooral prachtig plaatjes.

Zo verhaalt hij een beleggingsmaatschappij te hebben en aardig wat spaarcenten op de bank te hebben staan. De op het oog zo charmante jongeman vertelt verder dat hij net een jaarcontract bij een makelaarskantoor in de wacht heeft gesleept. Tessa ziet het helemaal zitten met hem. Een paar maanden later woont het stel samen in een appartement in Tilburg-Oost.

Maar langzaam leert de Brabantse de andere zijde van haar geliefde kennen. Zo heeft Manuel steeds weer geld nodig. Hij blijkt verslaafd aan pokeren, speed, xtc, coke en aan peperdure kleding en kostbare bolides. De huurachterstand die hij heeft, betaalt Tessa braafjes van haar studentenrekening voor hem af.

Jaloers

Manuel is ook ziekelijk jaloers. Om te voorkomen dat zijn vriendinnetje het met andere mannen aanlegt, mest hij haar letterlijk vet. Van een 65 kilo wegende slanke den verandert Tessa in een vrouw met een gewicht van ruim honderd kilo.

In de zomer van 2010 reist het koppel samen voor een romantische zonvakantie naar Spanje. Tessa stelt zich er veel van voor, maar na drie dagen is er al grote bonje.

Manuel beveelt haar om op de hotelkamer te blijven en gaat ondertussen zelf de hort op met twee leeftijdsgenoten en een groep meiden. Als hij ontdekt dat Tessa toch de kamer uit is geweest, leert zij zijn vuisten kennen en slaat hij haar in de hotelkamer voluit in het gezicht. Dat levert de Tilburgse een lading blauwe plekken, een gekneusde kaak en een gebroken kies op.

Groeien

Bij Tessa’s ouders en broer groeien ondertussen argwaan en vermoedens. “Toen ik mijn dochter ooit meenam naar een boetiek, zag ik tot mijn schrik dat haar armen bont en blauw waren”, vertelt Tessa’s moeder later in een interview met De Telegraaf.

De fatale liefde tussen Tessa en Manuel. Afbeelding ter illustratie.

Het ouderpaar verdiept zich in de achtergronden van hun wanna-be schoonzoon. Dat is schrikken. Er komt een waar fraudeverleden aan het licht. Ook de verhalen over zijn nieuwe baan blijken een leugen. Manuel zit al tijden werkloos thuis.

Omdat de schulden aldoor hoger oplopen, verhuist het jonge stel naar een chaletje op een camping in Baarle-Nassau. Tessa gaat aan het werk om de pecunia binnen te brengen en laat zich bovendien steeds weer door Manuel naar haar ouders sturen om geld te lenen.

Losbandiger

Af en toe staat ze doodsangsten uit voor Manuel, die haar de avond na haar verjaardag het mes op de keel zet in een korenveld. “Ik hield van hem maar begon ook een soort angst voor hem te krijgen”, zegt ze later in de Nieuwe Revue. Toch laat ze hem niet los en blijft de jonge vrouw hangen in een bestaan dat aldoor losbandiger wordt. Het geld gaat er bij het duo met scheepsladingen tegelijk doorheen.

Hun lot lijkt bezegeld, het criminele pad dat Manuel met medeweten van zijn blondine bewandelt wordt steeds grover en gewelddadiger. Van een lieve en spontane studente verandert Tessa in een gangsterliefje.

Op 19 september 2011 overvalt Manuel met een handlanger een hoogbejaarde vrouw in Tilburg. Het duo draait hun slachtoffer de arm op de rug, bedreigt de oude dame met een mes en gaat er met haar spaarcentjes vandoor.

Loden

Nog geen drie weken later pleegt de Rotterdammer met twee Marokkanen een woningoverval in Baarle-Nassau. De rovers slaan de man met een loden pijp, betasten zijn echtgenote en bedreigen de doodsbange vrouw met verkrachting. Sieraden, zilverwerk en oude munten gaan mee met de criminelen.

Een dag later rijden Manuel, zijn kompaan Marc van D. en Tessa in hun wagen achter een zilvergrijze VW Golf met daarin een echtpaar. De auto staat het drietal wel aan, ze blijven de Golf volgen. Zwaaiend met ijzeren staven eisen ze de autosleutels, zodra de echtelieden bij hun woning zijn aangekomen.

De Brabantse Bonny en Clyde laten een spoor aan plunderingen achter zich. Op 17 oktober 2011 komt een oudere dame waar Tessa heeft schoongemaakt, bij Manuel en zijn lief in het vizier. Tessa blijft in de auto, Manuel belt aan en doet zich voor als incassomedewerker. Hij weet de weerloze vrouw bijna 600 euro en wat juwelen afhandig te maken.

Roverskoppel

In no time gaat de opbrengst op aan verdovende middelen en boodschappen bij Albert Heijn. Een grote klapper is nodig om in hun groeiende behoeften te voorzien. Manuel en Tessa richten de pijlen daarom op een niet onbemiddelde makelaar in België: vrijgezel Günther Haagen (38) uit het dorp Weelde. Niet dat het roverskoppel de intentie heeft om een woning te kopen. In werkelijkheid gaat het ze om de dure Range Rover van de makelaar.

Tessa gebruikt die woensdag de 19e oktober nog even wat coke voor ze samen op pad gaan, Manuel grijpt een vleesmes uit de keuken van het chalet mee. In het tweede koophuis dat ze even later met Günther bekijken, stuurt Tessa twee sms’jes naar haar vriend: ‘Doen’ en ‘Het moet!’ Manuel antwoordt haar: ‘We doen het in het andere huis, maar niet waar jij bij bent.’

Maar liefst 54 keer wordt het slachtoffer gestoken. Afbeelding ter illustratie. Image by Gerd Altmann from Pixabay

In de derde woning van de makelaarslijst slaat Manuel toe en steekt de huizenverkoper in een flits met het vleesmes in de rug. De Belg zakt in elkaar, Manuel blijft op hem inhakken, in totaal 54 keer. Tessa is tijdens de slachtpartij in de keuken, beweert ze later, en houdt haar handen over haar oren om het geschreeuw niet te hoeven horen.

Doodsstrijd

Hun slachtoffer leeft nog, als ze met Günthers sleutels en de Range Rover de aftocht blazen. De zwaar gewonde makelaar levert nog zeker een half uur een doodsstrijd voordat hij door de talloze steekletsels het leven laat, stellen deskundigen bij de forensische sectie vast.

In haar auto gaat Tessa op huis aan, neemt een douche en dumpt haar kleding in een kliko. Daarna bezoekt ze een vriendin in Tilburg. Aan

Manuel sms’t ze een berichtje: ‘Strakjes lekker seks voor ik je een avondje moet missen?’

Met Marc van D. rijdt Manuel ondertussen naar het huis van Günther. Daar moeten kostbare eigendommen liggen, denkt hij. De twee maken echter een misrekening want Günther blijkt niet alleen te wonen. Zodra Manuel en Marc de garage openen, staan ze oog in oog met de ouders van de makelaar.

Gekidnapt

Onmiddellijk spelen de criminelen op de situatie in. Ze houden het geschokte paar voor hun zoon te hebben gekidnapt en gaan er korte tijd later vandoor met cash geld, juwelen, een horloge en de Mercedes C300 van Günthers ouders.

In het Duitse Düsseldorf proberen Marc en Manuel om de Range Rover van Günther te verpatsen. Dat mislukt jammerlijk, kort erna kan de politie Manuel in België klemrijden. Krap een uur later slaat de Nederlandse politie Tessa bij haar vriendin in de boeien.

Op voorwaarde dat ze later haar straf in ons land kan uitzitten, wordt Tessa uitgeleverd aan België. In de overvolle stadsgevangenis van Antwerpen ontpopt ze zich – bevrijd van het juk van Manuel – als een voorbeeldige en behulpzame gevangene. Vroom leest ze er de Bijbel en bezoekt kerkdiensten. Tessa geeft er sportles en adviezen aan celgenoten én aan cipiers. Manuel zit vast in Turnhout. De ‘prachtrelatie’ tussen de twee is definitief ten einde.

Forensisch

Aanvankelijk ontkent Manuel dat hij Günther heeft gedood. Als forensisch onderzoek aantoont dat zijn dna volop op de kleding en het lichaam van Günther zit, geeft hij toe. Maar, houdt Manuel vol, de eerste vier messteken deelde Tessa uit. Tessa blijft ruim twee jaar lang ontkennen bij de makelaarsmoord betrokken te zijn geweest. Uiteindelijk biecht ook zij op, te hebben geweten van de plannen van de dodelijke beroving.

Het assisenhof in Antwerpen. Foto: Jolande van der Graaf.

Voor de Belgische juryrechtbank – het hof van assisen – in Antwerpen blijkt in september 2015 hoe gevaarlijk Manuel is. “Hij heeft een uitgesproken psychopathische stoornis van ernstige aard,” stelt het hof, dat de Nederlander tot levenslang veroordeelt.

Tessa mist volgens de psychiaters ‘emotionele diepgang’ en heeft antisociale en theatrale persoonlijkheidskenmerken. Ze wordt door haar advocaat Esther Vroegh tijdens het strafproces als een willoos slachtoffer in een loverboyachtige nachtmerrie neergezet. Daar gaat het hof deels in mee, al had Tessa ‘een eigen verantwoordelijkheid bij de plannen en uitvoering van de feiten’ en heeft ze een ‘falende gewetensfunctie’. Het assisenhof veroordeelt haar tot 28 jaar cel. Marc van D. scoort vijf jaar.

Middelbare

Inmiddels zit de blondine in de vrouwenbajes Ter Peel in Roermond. Haar straf is omgezet naar 23 jaar. Advocaat Esther Vroegh over Tessa’s huidige bajesbestaan: “Ze sport, studeert en ziet het leven vanachter tralies aan zich voorbijgaan. Als ze vrijkomt, is Tessa een vrouw van middelbare leeftijd.”

Terugkijkend op het omvangrijke en gewelddadige dossier zegt de raadsvrouw: “Wat me intrigeerde en ook beangstigde was Manuels kwalijke, bijna duivelse invloed op een intelligent meisje zonder strafblad en uit een keurig gezin. Niet alleen de drugs hebben geleid tot die vreselijke moord en overvallen. Ook Tessa’s ziekelijke verslaving aan de spannende, donkere man die Manuel voor haar was, maakte dat ze blind werd voor alle normen en waarden die haar waren bijgebracht. Van een blij en sportief meisje is ze nu veranderd in een getekende vrouw die nauwelijks zicht heeft op een toekomst.”

*Ook benieuwd naar de vorige moordvrouw op deze site? Lees hier over Sanju en de giftige lotus in Den Haag.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.