Oproep: wie werd misbruikt in omgeving waar Jos Brech eerder toesloeg?

15552
Foto ter illustratie. Image by Pete Linforth from Pixabay

Met oud-rechercheur Dick Gosewehr doe ik de komende tijd onderzoek naar meer onopgeloste zedenmisdrijven in de Limburgse mijnstreek tussen 1984 en 2015. Daarom onze oproep. Wie is als jongen tussen tien en vijftien jaar in dit gebied of wellicht kort over de grens met Duitsland of België eveneens slachtoffer geworden van een onbekende man? Als dat zo is, kunt u zich bij ons melden op onderstaande mailadressen.

De kans is reëel dat Jos Brech, verdachte van de moord op Nicky Verstappen, veel vaker heeft toegeslagen. In 1984 en 1985 vergreep Brech zich in Wijlre en Wijnandsrade aan drie jongens in de leeftijd van tien tot twaalf jaar. Hij werd destijds gepakt, gaf toe op jonge jongens te vallen en kreeg een proeftijd van twee jaar.

Gedrag

Vanwege zijn gedrag bij die misdrijven halverwege de jaren tachtig en de verdenkingen in de moord op Nicky Verstappen in augustus 1998 vermoeden wij dat Brech zich in de tussenliggende en daarop volgende jaren niet heeft stilgehouden.

“De drang om toe te slaan verdwijnt bij zo’n type dader niet zomaar”, aldus Dick. “De kans is daarom groot dat er veel meer slachtoffers zijn. Mogelijk hebben zij bot gevangen bij politie en Openbaar Ministerie, zoals ook Thomas deed.”

Het onderzoek in de zaak-Verstappen is van meet af aan ver beneden de maat geweest omdat alle pijlen waren gericht op de leiders van het kamp waaraan Nicky deelnam.

Tunnelvisie

Een schoolvoorbeeld van tunnelvisie, aldus oud-rechercheur Gosewehr die in het verleden eveneens aan een coldcaseteam verbonden was. “Om die reden hadden politie en justitie er weinig belang bij om mogelijk vergelijkbare zaken aan het dossier toe te voegen. Wanneer zou blijken dat er wellicht veel meer zedenmisdrijven aan Brech zijn toe te schrijven dan de drie uit de jaren tachtig en de zaak-Verstappen, dan staan justitie en recherche immers nog meer in hun hemd dan nu al het geval is.”

Reacties zijn welkom op: contact@femkefataal.nl, vandergraafjolande@gmail.com of gosewehr@ziggo.nl Uiteraard gaan wij vertrouwelijk om met uw informatie.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

5 REACTIES

  1. Doe ook onderzoek in de dagrapporten van de gemeentelijke politiekorpsen van destijds (tot 1994). Kerkrade, Brunssum/Hoensbroek en Heerlen hadden gemeentepolitie. Deze rapporten zijn over het algemeen goed bewaard gebleven in die gemeentelijke archieven, dan wel overgedragen aan streekarchieven. Mogelijk handelde Brech alleen op het platteland, alwaar de rijkspolitie actief was. Rijksarchief??

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.