‘Yvon K. sprak steeds over zelfdoding’

1231
Yvon K. maakte maandag een eind aan haar leven. foto: eigen foto

Goede vriend van gifmoordverdachte is niet verbaasd over haar plotselinge zelfmoord

“Yvon sprak de laatste tijd vaak over zelfmoord. Ze kon het niet meer aan, was alles en iedereen kwijt en wilde niet opnieuw achter de tralies belanden.”

Een goede vriend van Yvon K. – de Tilburgse vrouw die wordt verdacht van de gifmoord op haar partner Chris Grinwis – is allerminst verbaasd dat de 64-jarige Brabantse twee dagen voor het vonnis in haar strafproces de hand aan zichzelf heeft geslagen. “We hebben er veel over gesproken de afgelopen maanden. Yvon had niets meer, zei ze. Haar familie, vrienden, kennissen; iedereen keek haar met de nek aan. Ik ben een van de mensen die nog achter haar stond. Opnieuw vastzitten was voor Yvon een brug te ver. Zelfs een lichte straf kon ze niet meer aan. Ze sprak met mij openlijk en ook veel over haar idee om uit het leven te stappen.”

Rechtbank

Vandaag had de rechtbank in Breda zich over de schuldvraag van K. moeten uitspreken. Justitie eiste onlangs negentien jaar cel tegen haar op verdenking van de moord op supermarkteigenaar Grinwis. Deze gefortuneerde Brabander lag in december 2020 dood in zijn woning in Halsteren. Onderzoek in zijn bloed bracht onder meer sporen van pentobarbital – een euthanasiemiddel – aan het licht.

Datzelfde middel werd ook aangetroffen in de woning van Yvonne K. die jarenlang lid was van een euthanasievereniging en die de dementerende echtgenote van Grinwis tot haar dood aan toe had verpleegd. Ondertussen had Yvon K. een relatie met Grinwis aangeknoopt. Volgens het OM is de vrouw altijd uit geweest op zijn erfenis en had zij de hand in de dood van de ondernemer. Kort voor zijn plotselinge en onvoorziene overlijden had hij zijn testament volledig ten gunste van Yvon K. gewijzigd.

Oud-rechercheur

De vrouw heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de dood van Grinwis. Volgens haar vriend – een oud-rechercheur die anoniem wil blijven en die in dit verhaal wordt aangeduid als ‘Kees’ – ging Yvon K. door een hel.

“Het begon er al mee dat ze werd opgepakt alsof ze Ridouan Taghi was. Het nieuws over de arrestatie en verdenking tegen Yvon breidde zich als olievlek uit over Tilburg. En van dat stempel kwam ze naar haar gevoel nooit meer af.”

Vervolgens zat Yvon een jaar in voorarrest in de vrouwengevangenis Nieuwersluis. Kees: ‘Tussen vrouwen uit allerlei bevolkingsgroepen bij wie ze zich niet thuis voelde en die haar uitsloten. Ook de bewaking had volgens Yvon weinig met haar op. Om haar te pesten moest ze zich naar eigen zeggen voortdurend uitkleden en werd ze onderworpen aan visitaties. Wantoestanden, zoals recent in de openbaarheid zijn gebracht.”

Pseudotraject

In het strafrechtelijk onderzoek tegen K. werd geen opsporingsmiddel geschuwd. Kees: “Er is zelfs een pseudotraject ingezet, ook tegen haar dochter en tot in de gevangenis aan toe. Het OM heeft gepoogd om dat alles buiten het strafproces te houden, dat is uiteindelijk niet gelukt. Yvon werd gezien als massamoordenares van meerdere slachtoffers. Maar in die drie jaar ging er tijdens elke zitting steeds meer bewijs af. Allerlei forensische onderzoeken bleken of niet te zijn verricht of brachten geen bewijs. Ik vind het bovendien opmerkelijk dat ontlastende getuigenverklaringen aantoonbaar buiten het dossier zijn gehouden.”

Zelfdoding

Het duurde uiteindelijk drie jaar tot Yvon K. voor de rechter kwam. “Ze geloofde niet meer in vrijspraak”, gaat Kees verder. “Zelfs het idee om alleen een paar weken of maanden opnieuw in de bajes te moeten doorbrengen, was haar te veel, vertrouwde ze me toe. Uiteraard heb ik geprobeerd om Yvon van zelfdoding te weerhouden. ‘Als je eruit stapt, dan stopt ook de zaak’, zei ik. Haar voorhouden dat ze er zonder kleerscheuren doorheen zou komen, was echter ook niet reëel. Ondanks het feit dat er in mijn ogen geen enkel bewijs is, was allerminst ondenkbaar dat ze vandaag veroordeeld zou worden. En zelfs als vrijspraak zou volgen, dan kwam er ongetwijfeld een hoger beroep. Yvon zei ook daar huizenhoog tegenop te zien.”

Leugen

Kees zegt dat Yvon gaandeweg iedereen in haar omgeving kwijtraakte. “Zelfs met haar dochter was het contact moeilijk geworden. Eigenlijk fungeerde ik als de schakel die ervoor zorgde dat het in stand bleef. Haar vroegere vrienden en kennissen haakten allemaal af. Ook na een eventuele vrijspraak zag Yvon het somber in, zonder sociaal leven. ‘Hoe moet ik ooit nog lid worden van een vereniging, Kees?’, vroeg ze me. ‘Ik word overal geweerd, ook als ik ben vrijgesproken blijft men mij als dader zien.’ Ik vond het tekenend dat een vriend van Yvon die tijdens het pleidooi van haar advocaat Esther Vroegh nog instemmend had zitten knikken, haar een dag later in een mail volledig afviel. ‘Ik vermoed dat je Chris wel hebt vermoord. En je weet niet meer het verschil tussen de waarheid en een leugen’, schreef hij. Zulke dingen vraten aan haar.”

Het is Kees onbekend wat er in de afscheidsbrief van Yvon K. staat. “Wanneer de uitvaart er komt, weet ik evenmin.”

Geen oordeel

Verwacht werd dat de rechtbank in een zogeheten ‘overweging ten overvloede’ zou toelichten welk vonnis de verdachte te wachten stond als zij nog had geleefd. Maar de rechters gaven uiteindelijk geen enkel oordeel over de vraag of Yvon wel of niet schuldig was. “Dat zou alleen vragen oproepen”, motiveerden de rechters hun beslissing. Terugkijkend zegt Yvons advocaat Esther Vroegh dat het OM in dit onderzoek ‘allerminst voor de waarheid is gegaan.’

Erfenis

De ruim twee ton die in een kluis in de woning van Yvon K. is aangetroffen, is niet verbeurdverklaard. Dat houdt in dat het geld naar de dochter van K. gaat.

Grote vraag is wat er met de erfenis van Grinwis gebeurt. K. is niet wegens moord veroordeeld, dus zou ook de nalatenschap aan haar dochter toekomen. Ze heeft bovendien nog vier zonen die weliswaar zijn onterfd maar volgens de wet recht hebben op hun legitieme portie, oftewel hun kindsdeel. Het spreekt voor zich dat de nabestaanden van Chris Grinwis er heel anders over denken en vinden dat de miljoenen van hun vader aan hen toekomen.

Yvon K. mag dan zijn overleden; de juridische strijd om de penningen barst nu in alle hevigheid los.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.