Over Femke Fataal

Femke Fataal is een eigenzinnige crimesite die je meeneemt naar de fascinerende wereld van vrouwen en misdaad.

Alle verhalen op Femke Fataal zijn geschreven door vrouwen. Ook bepalen vrouwen welke onderwerpen hier aan bod komen.

De huiveringwekkende reeks Moordvrouwen verhaalt over meisjes en vrouwen die wegens moord of doodslag achter de tralies belandden. Vrouwen die vanwege hun werk met criminaliteit te maken hebben of ongewild met ernstige misdrijven in aanraking zijn gekomen, vertellen in columns openhartig over hun ervaringen.

Belangrijke ontwikkelingen op misdaadgebied vind je terug in nieuwsberichten en achtergronden. In de reeks Cold Cases staan raadselachtige verdwijningen, onopgeloste moordzaken en verdachte sterfgevallen centraal.

Femke Fataal is de site met de vrouwelijke kijk op misdaad. Die wil je niet missen!

Over mij

jolande van der graaf

“Ga in vredesnaam over misdaad schrijven, Van der Graaf. Dat ligt je hopelijk beter dan de portefeuille onderwijs.”

Ik hoor het mijn toenmalige nieuwsdienstchef bij het Rotterdams Dagblad begin jaren negentig nog zeggen. Ik sprong een gat in de lucht. Misdaadjournalist! Precies wat ik wilde worden.

Ik ben er nooit meer mee opgehouden. Ook bij mijn vorige werkgever, dagblad De Telegraaf, coverde ik ruim twintig jaar zware en geruchtmakende misdrijven. Met oud-rechercheur Dick Gosewehr verricht ik sinds 2008 onderzoek naar onopgeloste zaken. In ons eerste boek ‘Moordsporen, op zoek naar de waarheid achter cold cases’ hebben Dick en ik beschreven wat we in een aantal van zulke mysterieuze dossiers zijn tegengekomen.

Komt het vrouw-zijn me in dit vak van pas? Absoluut. Mensen vertellen mij als vrouwelijke misdaadverslaggever gewoon meer. Misschien omdat ik als vrouw gemakkelijker gevoelens laat zien en een ander uitgangspunt voor mijn berichtgeving kies dan veel mannelijke collega’s. En misschien – al klinkt dat alsof ik vooroordelen bevestig – heb ik wel meer empathie, geen slechte eigenschap als je te maken krijgt met dader- en slachtofferzaken.

Tips en reacties zijn welkom op contact@femkefataal.nl