Kamervragen over mijn cold cases-boek ‘Moordsporen’

1592
De vermoorde Larissa Dumont op haar wedstrijdpaard Jetalito Jetset.

Politiek Den Haag is verontrust over opsporingsfouten in het boek Moordsporen dat ik met oud-rechercheur Dick Gosewehr schreef. Het boek is sinds 15 november overal verkrijgbaar of te bestellen.

Op grond van onze bevindingen heeft SP-Kamerlid Michiel van Nispen om opheldering gevraagd bij minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hij doet dat samen met CDA, VVD, D66, PVV, PvdA en GroenLinks

In Moordsporen nemen we de lezer mee naar onze naspeuringen in zeven moord- en verdwijningszaken. In al die dossiers zijn we gestuit op missers door politie, OM en/of NFI.

De nabestaanden hebben een belangrijke stem in het boek. De familieleden vertellen schrijnende verhalen over het gemis van hun dierbaren. Ook verhalen zij over de wanhoop nu zij al jaren vergeefs wachten op een serieus politieonderzoek. Velen voelen zich in de steek gelaten door de autoriteiten.

Twijfel

Daar willen de Kamerleden meer over weten van Grapperhaus. ‘Het is niet in het belang van de waarheidsvinding en rouwverwerking van nabestaanden als twijfel blijft bestaan over de waarheid achter mogelijk niet adequaat onderzochte zaken’, schrijven de fracties. De Kamer wil van de bewindsman horen hoe het zit met ‘mogelijke ongerijmdheden of twijfel over de ware toedracht’ achter deze zaken.

Speciale aandacht vraagt politiek Den Haag voor de zaak van Larissa Dumont. Dat dossier krijgt in Moordsporen bijzondere aandacht. We hebben er veel onderzoek naar gedaan en spraken een reeks getuigen en deskundigen over deze bizarre case.

De 25-jarige Larissa, een vermaarde amazone, werd in 1997 dood aangetroffen in haar buitenmanege in Nieuwveen. Volgens politie, OM en NFI overleed ze door een ongeval.

Bedreigd

In Moordsporen onderbouwen Dick en ik wat Larissa werkelijk is overkomen. We traceerden haar hartsvriendinnen die een alarmerend verhaal vertellen. In de aanloop naar haar dood voelde Larissa zich bedreigd. Enkele weken voor haar overlijden woedde er een felle brand in Larissa’s boerderij. Aan haar vriendinnen liet de westernrijdster weten het vermoeden te hebben dat die brand werd aangestoken. Ze was doodsbang dat haar iets zou overkomen.

Maar liefst acht deskundigen die we hebben ingeschakeld zijn van mening dat Larissa is vermoord. Onder hen Amerikaanse CSI-experts en een voormalige FBI-profiler. De experts bekeken onder meer de foto’s van het stoffelijk overschot van de jonge vrouw. Alle acht deskundigen zijn het erover eens: Larissa is in een gevecht geraakt met een moordenaar die haar de keel doorsneed.

De Kamerleden noemen het ‘zeer onbevredigend dat politie en OM deze zaak niet als misdrijf beschouwen, en dat geen serieuze stappen zijn gezet om andere scenario’s te onderzoeken’. Dit gezien ‘de zeer serieuze kanttekeningen van allerlei getuigen en deskundigen’, voegen zij daaraan toe.

Kritiek

De Tweede Kamer wil tevens een reactie van Grapperhaus op de in ons boek onderbouwde stellingen dat in de opsporing geen ruimte bestaat voor kritiek en signalen van klokkenluiders. Op onze conclusie dat opsporingsinstanties niet transparant zijn en niet van eigen fouten willen leren, moet volgens de Kamer tekst en uitleg komen.

De fracties willen bovendien weten hoe de minister denkt over een in ons boek uitgewerkt voorstel van advocaat Job Knoester. Hij pleit voor een onafhankelijke commissie waar nabestaanden cold cases kunnen aanmelden. Onafhankelijke experts zoals oud-rechercheurs, officieren van justitie, advocaten, forensisch experts en bijvoorbeeld rechters kunnen deze dossiers dan onder de loep nemen.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

1 REACTIE

  1. Ik heb het boek besteld weet nu al dat wat ik ga lezen nl de waarheid hier in Nederland het onrecht de ondeskundigheid fouten missers alles wat er aan de hand is binnen de rechtspraak en de wetgeving. Voor de moord was mijn wereld een rechtvaardige wereld met een duidelijke grens tussen goed en kwaad met bijbehorende gevolgen wie goed doet wie goed ontmoet en waar mensen die deugen vooraan staan degene die niet willen deugen achteraan. Maar deze wereld is als een zeepbel uiteen gespat en wat er overblijft word ik niet vrolijk van…het idee dat ik niet alleen sta in deze wereld geeft toch een soort van steun ik kan niet wachten om het boek te lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.