Krapte in zorg en bij politie een universeel probleem

1046
Recherchepsychologen Cleo Brandt en Bianca Voerman zijn de auteurs van deze column. Inmiddels woont en werkt Cleo in Australië en schrijven Bianca en zij elkaar over actuele gebeurtenissen, over hun werk en soms over vroeger.

Lieve Bianca,

Ik heb een nieuwe baan! Mijn werk voor de universiteit, waarbij ik onderzoek deed naar zaken van moord- en doodslag, was altijd als tijdelijke klus bedoeld. Ik ben dus erg opgelucht dat ik iets nieuws gevonden heb. Ook dit is tijdelijk, maar ik ben tot en met juni weer onder de pannen.

Sinds kort ben ik aan de slag als senior review officer bij een soort onafhankelijke ombudsman voor de zorg voor mensen met beperkingen. Het is mijn taak om, als iemand overleden is, in kaart te brengen welke zorg hij of zij kreeg en of er fouten gemaakt zijn. Het betreft altijd mensen die in een groepshuis wonen. Het is bovendien de bedoeling om aanbevelingen te doen, zodat de zorg voor de overige bewoners zo nodig verbeterd kan worden.

Inventariseren

Van het inventariseren van moord- en doodslagzaken naar het onderzoeken van de dood van mensen met een beperking. Geen moorden, maar wel ook hier in Australië veel tragische overlijdens. Er ging een wereld voor me open toen ik me ging verdiepen in deze materie!

Het blijkt dat mensen met een beperking zo’n 25 tot 30 jaar jonger sterven dan de algemene bevolking. Zij overlijden vaak aan vermijdbare oorzaken. De voornaamste doodsoorzaak blijken luchtaandoeningen te zijn. Veel mensen met een beperking lopen longontsteking op doordat er iets in hun longen terechtkomt wat daar niet hoort. Als mensen problemen hebben met slikken – en dat hebben mensen in deze groep vaak- betekent dat een hoog risico dat er eten of drinken in hun longen terechtkomt en daar een ontsteking veroorzaakt.

Diezelfde slikproblemen leiden er ook toe dat mensen met een beperking in verhouding veel vaker stikken. Ik heb inmiddels een aantal zaken gelezen van slachtoffers die tijdens een uitje zijn gestikt omdat er te weinig personeel aanwezig was om iedereen goed te begeleiden tijdens de lunch. Hoe treurig is dat? Personeel is vaak overwerkt en onderbetaald.

Universeel

Dat dat een universeel probleem is in de zorg is door de coronacrisis nog eens extra duidelijk geworden. De meeste doden zijn hier gevallen in bejaardenhuizen, waar diezelfde problemen spelen. Personeel dat in vier verschillende huizen diensten draait om de eindjes aan elkaar te knopen en dat zich niet kan permitteren om niet te gaan werken, ook al zijn ze ziek. Hoe komt het toch dat we als maatschappij de banen die er toe doen zo weinig waarderen? En zou daar nu verandering in komen denk je?

Lieve Cleo,

Goed nieuws! Voor jou en voor de nabestaanden van mensen die op een tragische manier aan hun einde komen. Je blijft je leven in het teken stellen van de doden, Cleo. Dat dacht ik er ook meteen bij.

Als recherchepsycholoog adviseerde jij in moordzaken en andere ernstige dossiers. Ontrafelde je de motieven van plegers, de ontstaansgeschiedenis van heftige gebeurtenissen en analyseerde je misbruik, misleiding en misverstanden. 

Krapte

Het zijn niet de fraaiste en hoopgevendste kanten van de maatschappij die we zien. En de krapte in de zorg en bij de politie maakt de situatie er niet beter op. Ook niet voor ons als werknemers.

Het is een zware baan waarin je heftige zaken meemaakt en veel verantwoordelijkheid draagt. Zowel medewerkers in de zorg als bij de politie hebben in Nederland dit jaar een financieel extraatje gekregen als blijk van waardering voor de extra inzet in coronatijd. Dat is mooi, maar het verandert onze situatie nog niet. Ik snak niet naar meer geld, maar naar meer collega’s om het werk mee te verdelen.

Ik merk bij de politie dat de rek eruit is. In ons team van recherchepsychologen worden vacatures niet zomaar ingevuld.  Jouw vertrek is niet opgevuld, net als dat van twee andere collega’s die met pensioen zijn gegaan in dezelfde periode. De resterende paar mensen krijgen die werklast er gewoon bij.

Baal

Ik baal daar vreselijk van. Ik ben niet vies van hard werken, maar ik zie dat we niet meer voldoende kunnen investeren in ontwikkeling. Wij samen waren druk met de verbeterde aanpak van stalkingzaken. We adviseerden in veel lopende zaken, bemoeiden ons overal mee en brachten een boel kennis de organisatie in. Zonder jou kom ik tijd tekort om betrokken te blijven bij alle veranderingen. Ik wil van alles, maar de tijd is er niet want we zijn met te weinig. En daarin staat ons team niet alleen.

Op veel plekken binnen de politie is er krapte. Dat betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt over wat we wel en vooral niet kunnen doen. Het werk dat ik het mooist vind, het ontwikkelen van een nieuwe aanpak voor bestaande problemen, komt daarbij in het gedrang. De irritante klussen, namelijk bureaucratische rompslomp die samenhangt met het werken in een enorme organisatie, blijven onverminderd doorgaan. Dat draagt niet bij aan mijn werkgeluk.

Misdaadbestrijding

Daardoor dwalen mijn gedachten af en toe naar andere banen waarin het gras groener lijkt. Dan komt ook de vraag op: wat zou ik eigenlijk nog meer kunnen? Ik zit inmiddels al twintig jaar in de misdaad, althans in de misdaadbestrijding. Ik weet veel van boeven, maar wat heb je aan de die kennis en ervaring daarbuiten? Wat nu? Zou ik misdaadromans kunnen schrijven, fulltime docent kunnen worden, de journalistiek ingaan of wordt het toch een bed & breakfast?

Mijn hart keert altijd weer terug naar mijn eigen vak en de fantasie over een andere job spat uiteen. Ik kan me gewoon weinig voorstellen bij een andere baan. Ik ben dan ook razend benieuwd hoe het jou vergaat met heel ander werk en op een ander continent. Wat kunnen we verder en is er een leven buiten de misdaad? Hou me op de hoogte!

*In de vorige column van recherchepsychologen Cleo en Bianca lees je hoe vrouwelijke misdadigers meestel schromelijk worden onderschat!

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.