Wanneer treedt OM eindelijk op tegen Viruswaarheid?

2127
De bewuste tweet van Viruswaarheid.

‘Jarenlang burgers kleineren en treiteren kan consequenties hebben’. Zo luidt de weerzinwekkende reactie van Viruswaarheid van Willem Engel op een tweet over de afschuwelijke moord op twee Duitse politiemensen.

Een basisteam van de politie West-Brabant vroeg gisteravond in een tweet aandacht voor de dubbele moord op hun collega’s in de Westpfalz. ‘Twee jonge politieagenten die dienst deden om anderen te beschermen. Het kostte hun het leven’, schreef de Brabantse politie onder meer. Kort daarop verspreidde Viruswaarheid de bizarre twitterreactie. Alsof het gerechtvaardigd is dat een agente van 24 en haar collega van 29 als slachtvee door het hoofd werden geschoten tijdens een nachtelijke verkeerscontrole bij Kusel.

Polariserende

De Brabantse politie nam in een vervolgtweet onmiddellijk afstand van de uitlatingen door Viruswaarheid. ‘Walgelijk en luguber om dit soort polariserende uitspraken te doen over de ruggen van deze doodgeschoten politiemensen’.

De groep van Engel, die onderhand meer wegheeft van een sekte, reageerde na een stroom woedende en verontwaardigde reacties opnieuw. In dat volgende bericht werd beweerd dat geweld ‘op geen enkele wijze’ wordt verheerlijkt, maar vervolgens vergoelijkten Engel c.s. de moordpartij ijskoud opnieuw met de woorden ‘na twee jaar verharding kunnen er rare dingen gebeuren’.

Overschreden

Ik ben geen jurist, maar afgezien van hun volledig gebrek aan respect en fatsoen lijken deze gevaarlijke demagoog en zijn slippendragers hier toch echt een belangrijke grens te hebben overschreden. Diverse strafrechtspecialisten die ik vanmiddag raadpleegde vinden dat Viruswaarheid zich op z’n minst schuldig heeft gemaakt aan het aanzetten tot geweld.

Ik vroeg ook politie en Openbaar Ministerie om een reactie.

Allereerst had de Brabantse politie natuurlijk zelf ambtshalve een proces-verbaal tegen de lieden achter Viruswaarheid kunnen opmaken. Volgens een woordvoerder heeft het betreffende politieteam na overleg met het OM in Breda besloten dat niet te doen ‘omdat de uitlatingen niet strafbaar’ zouden zijn.

Massa-aangifte

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam begon onlangs al een oriënterend onderzoek na een massa-aangifte door ruim 22.000 Nederlanders tegen Willem Engel c.s., onder meer wegens opruiing en het verspreiden van medische desinformatie. Initiatiefnemer Norbert Dikkeboom vertelde in Het Parool ruim vijftig voorbeelden van uitspraken van Engel over ’tribunalen’ te hebben verzameld. Aangezien de Haagse hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels dat ‘verkapte doodsbedreigingen’ noemde, is de aangifte later door Dikkeboom verzwaard met een aanklacht wegens bedreiging.

In het hele land is woedend gereageerd op de bizarre tweet van Viruswaarheid na de schokkende dubbele moord in Duitsland.

Betrekt het OM in dat oriënterend onderzoek ook de jongste tweets van Viruswaarheid? Die kans is groot want het OM liet vandaag weten dat “nieuwe feiten of omstandigheden die voor het onderzoek relevant kunnen zijn daarin zullen worden meegenomen.”

Ingrijpen

Wordt het anders niet eens tijd dat de minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid na twee jaar stoken en opjutten door Viruswaarheid gaat ingrijpen?  Trouw stond er in 2019 bij stil dat een minister in uitzonderlijke gevallen een bijzondere aanwijzing aan het OM kan geven. Zo werd in de jaren zestig schrijver Gerard Reve vervolgd in het zogeheten Ezelproces. Is zulke inmenging van de minister een schending van de trias politica? Ik vraag het met af. Uiteindelijk is het oordeel altijd aan de rechter.

Bovendien lijkt de situatie rond Viruswaarheid beslist uitzonderlijk. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt al sinds 2020 voor complottheorieën en desinformatie over het coronavirus. Radicale complotdenkers bedreigen politici, journalisten en agenten en dat kan volgens de NCTV leiden tot een ‘geweldsdaad’.

Het lijkt mij hoog tijd dat justitie de fluwelen handschoentjes uittrekt om Engel en andere opruiers eindelijk eens te gaan aanpakken, voor er ècht ongelukken gebeuren.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.