De onderzoeksplicht van de vrouw (deel 2)

1984
De auteur van deze column: strafrechtadvocaat Bo Maenen.

In een van mijn eerdere columns schreef ik al over de onderzoeksplicht van de vrouw. Een gestolen scooter, wapen of drugs in huis? De vrouw des huizes had het moeten weten of in ieder geval moeten onderzoeken, aldus justitie.

Het blijft niet alleen bij de dames die samenwonen met hun vriend. Ook vrouwen die slechts een latrelatie hebben met een beweerdelijke boef, dienen ogen in hun rug te hebben als het aan politie en Openbaar Ministerie ligt.

Stel je de volgende situatie voor. Je bent gezellig een weekendje weggeweest met je vriend die je slechts af en toe ziet. Voordat hij je naar huis brengt, gaat hij nog even iets ophalen bij vrienden en hij neemt je mee naar een onbekend huis. Even later valt er een arrestatieteam binnen, worden er diverse pistolen op je gericht en zit je – voor je het weet – met een zak over je hoofd op de achterbank van een politiewagen.

Overkwam

Het overkwam een cliënte van mij. Zij had al een tijd een relatie met een jongen, maar die verhouding was niet erg intensief. Ze woonden niet bij elkaar, de vriend had geen contact met haar kinderen en er gingen weken voorbij dat ze elkaar helemaal niet zagen.

Voor cliënte, een jonge moeder, was het prima zo. Af en toe deed ze iets leuks met haar vriend die haar op zulke momenten trakteerde. De jongeman kwam haar soms ophalen in een geleende auto van een vriend. Hij had haar verteld dat hij weleens geld van zijn familie leende.

Het deed geen alarmbellen afgaan bij cliënte, zij had immers zelf ook veel financiële steun van haar ouders. Toen ik haar bezocht in de cel had ze dan ook geen idee waarom ze was aangehouden. Mijn cliënte was alleen even aanwezig in een onbekend huis.

Anonieme

Al snel bleek dat de politie een anonieme tip had gekregen dat het betreffende huis door een drugsbende zou worden gebruikt. Tijdens de doorzoeking van de woning werden automatische vuurwapens en partijen drugs aangetroffen.

De vuurwapens waren verstopt tussen matrassen en onder de bank, de drugs lagen in een tas in een afgesloten kast. Mijn cliënte verklaarde bij de politie meteen dat zij niets met deze spullen te maken had. Ze was simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek geweest.

Volgens politie en justitie had mijn cliënte haar vriendje beter moeten controleren. Omdat zij al een tijd met hem samen was, kon het niet anders dan dat zij weet had van zijn praktijken, vonden de recherche en het OM.

Vastzitten

Toen de jonge vrouw voor de rechter kwam om te bezien of zij moest blijven vastzitten, deed zij uitgebreid haar verhaal. Ik vroeg de rechters of zij tijdens bezoekjes ook tussen matrassen en onder banken keken of er iets niet pluis was. Natuurlijk niet, dat doet toch niemand!

De rechters, die alleen de wapens en de drugs in beschouwing namen, vonden echter dat mijn cliënte vanwege haar langere latrelatie wél iets had moeten weten. Hoe zij op de hoogte had moeten zijn van die goed verstopte wapens en drugs werd niet door de rechtbank gemotiveerd.

Wat houdt dit eigenlijk in? Welnu, als je vriend zegt dat hij weleens spullen leent moet je hem grondig controleren en zodra je ergens met hem op bezoek gaat meteen al het meubilair uit elkaar trekken. Zo niet, dan kun je in de cel belanden!

Overtuigen

Na twee maanden voorarrest van mijn cliënte wist ik eindelijk een rechter te overtuigen. Deze rechter besliste dat de vrouw in alle redelijkheid niet verdacht kon worden van betrokkenheid bij de gevonden drugs en wapens.

Mijn cliënte kwam vrij. Nog steeds wordt zij echter door het Openbaar Ministerie als verdachte gezien. In de ogen van politie en justitie gaat de onderzoeksplicht van de vrouw wel heel erg ver.

*Lees ook Bo’s vorige column over dit onderwerp: ‘Waarom geen onderzoeksplicht voor Femke Halsema?’

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.