Hoog tijd voor een #MeToo2 over romantiek

1288
Cleo en Bianca kunnen vanwege hun werk niet al te herkenbaar op de foto

(Recherchepsychologen Cleo Brandt en Bianca Voerman zijn vanwege Cleo’s recente vertrek naar Australië inmiddels oud-collega’s. In hun column schrijven de twee vriendinnen elkaar brieven.)

Lieve Bianca,

Ik werd vanochtend vroeg wakker in Melbourne door een combinatie van jetlag en een kookaburra-familie in de eucalyptusboom bij mijn raam. Wát een kabaal!

Dat is wat anders dan de duif die in Nederland op mijn balkon zat. Dat balkon hoefde ik ook niet van giftige spinnen te ontdoen, maar dat terzijde.

Om de tijd te overbruggen tot een normaal moment om op te staan, las ik jouw interview van vorige maand in het AD nog een keer. Je zei daarin onder meer dat slachtoffers van ex-partnerstalking bovenop de stalking ook nog eens te maken krijgen met andermans vooroordelen en hoe frustrerend zoiets is. Zo herkenbaar!

Rare

We zagen het in de praktijk en gingen op zoek naar literatuur over dit rare fenomeen. Wat blijkt? Er is heel veel onderzoek gedaan naar die hardnekkige vooroordelen.

Als mensen worden gestalkt door hun ex houdt de buitenwacht deze slachtoffers daar vaak zelf verantwoordelijk voor. Anders is dat wanneer slachtoffers door een vreemde worden gestalkt.

Verder is de algemene opvatting dat stalking door een ex minder eng en zelfs minder snel strafbaar is dan stalking door een onbekende. Dat terwijl we dondersgoed weten dat juist die ex veel gevaarlijker is. In die situaties loopt het immers veel vaker uit de hand dan tussen vreemden.

Bosjes

Alsof het ergens wel begrijpelijk is dat je ex je 438 keer per dag belt en vanuit de bosjes naar het huis loert. Niet dus. Ook niet als hij of zij ‘alleen de kinderen wil spreken’ of ‘gewoon graag antwoorden wil’.

Dat vinden we minder eng dan een vreemde die naar ons loert vanuit het struikgewas. De angst voor het onbekende is kennelijk iets heel menselijks, ook als dat niet strookt met de feiten.

Die vooroordelen zijn ook nog eens wijd verbreid. Bijna iedereen koestert zulke denkbeelden. Van de student, de huisvrouw en de loodgieter tot zelfs de rechter. Het enige dat helpt om deze vooroordelen weg te nemen is meer kennis.

Wond

Om het nog maar eens te herhalen: het grootste risico op geweld lopen mensen die door hun ex worden gestalkt. De zorgen van deze slachtoffers niet serieus nemen of suggereren dat deze mensen zelf voor stalking verantwoordelijk zijn, is zout in de wond strooien. Of zoals ze hier zeggen; ‘adding insult to injury.’

De kookaburra’s zijn weer stil (ze blijken familie te zijn van de ijsvogel, zo lees ik net) en het is tijd voor koffie. Op het balkon. Misschien met een bus insectenspray bij de hand. Tot snel!

Liefs, Cleo

Lieve Cleo,

De duif hier houdt zich stil; veel te koud vandaag. Ik zou er een tortelduif van kunnen maken voor het verhaal.

Tortelduiven zijn namelijk een symbool van de liefde. Zet twee duifjes naast elkaar op een tak en het wordt een liefdesverhaal. Een weetje: er zijn weinig vogels die zich zo snel kunnen vermenigvuldigen.

Beestjes

Ik kan, door alles wat ik inmiddels weet, niet meer onbevooroordeeld naar die beestjes kijken. Ik zie een wel erg opdringerige tortel telkens aan schuifelen achter de ander die uit angst bijna van de tak lazert.

Bij romantische films kan ik ook niet meer ongegeneerd zwijmelen. Heel zonde, want dat deed ik graag. Veel liefdesverhalen hebben namelijk als boodschap ‘de aanhouder wint’ en ‘als je maar vastberaden bent en jezelf belachelijk maakt, wordt de liefde vanzelf beantwoord’.

Ik dacht vroeger ook dat vastberadenheid romantisch was. Maar wat als de ander echt niet op jouw attenties of goedbedoelde pogingen om het goed te maken, zit te wachten? Als die ander dat vervelend of beangstigend begint te vinden?

Impact

Veel stalkers realiseren zich niet wat de impact van hun gedrag op de ander is. Ze denken daar niet over na. Sterker nog: ze vinden dat de ander verantwoordelijk is voor hun emoties. Stalkers zijn zo bezig met hun eigen verlangen of frustraties, dat er gewoon geen ruimte is voor de beleving van de ander.

Ik denk dat onze ideeën over relaties invloed hebben op de inschatting die we maken van stalkingsituaties. De stalker die zijn ex lastigvalt, kunnen we ergens wel begrijpen. Die vreemde niet, dat vinden we raar en dus eng. De motieven van de ex-partner zijn invoelbaar. Mensen vergoelijken daarmee vervolgens zijn of haar gedrag, terwijl we dat los van elkaar zouden moeten zien.

Romantiek

Romantiek is iets heel anders dan vasthoudendheid. Romantiek gaat, zo zegt zelfs Wikipedia, over wederzijdse geestverwantschap. Beide partijen voelen zich daar prettig bij.

Romantiek vraagt afstemming op de behoeften van de ander en gaat niet over het najagen van de eigen verlangens. Tijd dus voor een #MeToo2 die niet alleen over seks gaat, maar vooral onze ideeën over romantiek uitdaagt.

Liefs, Bianca

De vorige column van Cleo en Bianca op Femke Fataal kun je hier lezen. In december ’19 gaf Bianca een interview aan het AD.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.