Kat-en-muisspel tussen politie en verdachten

864
De auteur van deze column: strafrechtadvocaat Bo Maenen.

De afgelopen tijd heb ik een aantal keren piketdienst gehad. Tijdens zo’n dienst ben je de hele dag op oproep beschikbaar voor aangehouden verdachten die een advocaat willen raadplegen. Deze mensen hebben geen eigen advocaat en krijgen desgewenst de advocaat van dienst te spreken. Tijdens zulke dagen zit je dus veel op het politiebureau en spreek je met name politie en verdachten. 

Bij een piketdienst geef je verdachten een advies. Desgewenst woon je het verhoor bij. Voor mij als jonge advocaat is het doodnormaal dat ik bij de verhoren van verdachten aanwezig mag zijn. Dat recht is door de Hoge Raad, de hoogste nationale rechter, echter in 2015 pas met ingang van 1 maart 2016 erkend. In sommige gevallen kunnen verdachten ook afstand doen van het recht op een advocaat.

Fabel

In het kat-en-muisspel tussen verdachten en de politie is het vaak verstandig om ook bij, op het eerste gezicht simpele zaken een advocaat te raadplegen. Het is een fabel dat je eerder naar huis mag als je meewerkt met de politie en een bekennende verklaring aflegt. Toch hoor ik nog steeds van verdachten dat de politie meer dan eens opmerkt dat meewerken ervoor zorgt dat de verdachte sneller weg mag. 

In de meeste gevallen klopt dit niet. Op het moment dat een verdachte om een advocaat vraagt, ga je als piketadvocaat zo snel mogelijk naar het politiebureau om onnodige vertraging te voorkomen. Daarnaast kun je je afvragen of het ‘snel naar huis mogen’ opweegt tegen de consequenties die een strafzaak later kan hebben. 

Jongeman

Zo stond ik tijdens mijn laatste piketdienst een jongeman bij die was aangehouden omdat hij verdacht werd van een winkeldiefstal. Aanvankelijk leek dat geen bijster spannende zaak te zijn. De jongen was echter behoorlijk dronken toen hij werd aangehouden. 

Toen ik hem op het politiebureau sprak, bleek dat hij eigenlijk niet wist wat er was gebeurd. De politie had gezegd dat hij maar het beste zo snel mogelijk diende te verklaren zodat de zaak snel afgehandeld kon worden. De verdachte vroeg mij dan ook of we meteen konden beginnen met het verhoor zodat hij ‘ervan af zou zijn’. Hij hoopte met een boete de deur uit te kunnen wandelen als hij zou bekennen. 

Onvoldoende bewijs

Ik heb deze jongeman uitgelegd dat het niet verstandig is om iets te bekennen wat je je niet kunt herinneren. Uiteindelijk heeft deze verdachte dat ook niet gedaan. Later bleek dat er onvoldoende bewijs was om de vermeende diefstal aan te tonen waarop de jongen vrijuit ging. Een kort advies over zijn zaak had hem een boete en een strafblad bespaard. 

Ook als verdachten wel een verklaring af willen leggen is het vaak verstandig om als advocaat bij het verhoor te zijn. Hoewel de meeste politieagenten duidelijke vragen stellen merk ik soms dat verdachten vragen fout begrijpen.

Geheugenverlies

Daarnaast gaan verdachten vaak antwoorden invullen als een vraag meermalen wordt gesteld. Een dame met geheugenverlies die verdacht werd van het veroorzaken van een ongeval werd gevraagd of zij geparkeerde auto’s had gezien. Zij verklaarde van niet.

Na enig doorvragen van mijn kant bleek dat ze zich helemaal niets van het ongeluk kon herinneren en dus ook niet wist of er geparkeerde auto’s stonden. Het verschil tussen ‘ik weet het niet’ en een ontkenning is voor verdachten vaak moeilijk, maar kan voor het verdere verloop van de strafzaak van groot belang zijn. 

Kortom, hoe onbenullig de zaak ook lijkt en hoe graag je ook snel naar huis wilt, het is altijd verstandig om een advocaat te raadplegen die je kan ondersteunen. Aan mij en mijn collega’s de taak om de opsporingsinstanties scherp te houden!

*Vorige maand schreef Bo ook een column. Die lees je hier terug.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.