‘Mijn zoontje herkent verdachte zaak Gino als man die hem wilde ontvoeren’

218140
Een afbeelding van Gino op een van de opsporingsposters, eerder deze week

-met update, reactie oud-rechercheurs-

Maria uit Limburg is er zeker van: haar tienjarige zoon werd in maart dit jaar belaagd en bijna ontvoerd door Donny M., de verdachte die vandaag is aangehouden in de afschuwwekkende zaak van het omgebrachte jongetje Gino (9) uit Kerkrade. “Mijn zoontje heeft vanmiddag M.’s foto op de sociale media gezien. Hij herkende hem onmiddellijk als een van de inzittenden van een grijze Tesla die hem in maart op straat probeerden te overmeesteren. Een van, want er zaten nóg twee mannen in die Tesla.”

Hoewel ik geen officiële bevestiging heb van politie en OM, heb ik besloten Maria’s verhaal nog vanavond op mijn website mee te nemen. Zelfs als het niet Donny M. was die destijds poogde haar zoontje te kidnappen, dan is deze zaak ernstig genoeg. Want Maria en haar kind zijn totaal niet serieus genomen door de politie. En als het wél Donny M. was die al in maart in Geleen en omgeving – mogelijk met twee mededaders – toesloeg met diverse kidnappogingen, dan wordt het wat mij betreft tijd voor een parlementaire enquête naar het zoveelste opsporingsschandaal in dit land.

Kinderlokker

Eerst even terug naar de dag van gisteren. Toen Gino uit Kerkrade vrijdagmorgen nog spoorloos was, ben ik gaan zoeken op internet. Ik stuitte op een artikel van 29 maart op de website van de Limburgse omroep L1. Daarin vroeg de politie inwoners van Geleen en omgeving destijds om extra alert te zijn vanwege meldingen over een kinderlokker. Ook vanuit Genhout, Beek waren gelijkaardige berichten binnengekomen over een man die vanuit een grijze Tesla poogde om kinderen mee te nemen, meldden media twee maanden terug. De politie liet daarop weten dat de man gewapend was met een mes en vroeg bewoners om zich te melden als kinderen werden lastiggevallen.

Kan er een link zijn en kan dit dezelfde man zijn die Gino heeft meegenomen, luidde mijn tweet vrijdagmorgen. Er zijn immers tal van overeenkomsten: de man die in maart opdook had het voorzien op jongens in dezelfde leeftijd van Gino. Hij was gewapend en deinsde er klaarblijkelijk niet voor terug om meerdere keren te proberen jongens vanuit een grijze Tesla op straat met zich mee te lokken. Deze dader nam overduidelijk veel risico’s.

Ook in de zaak van Gino leek de dader koelbloedig en nietsontziend te hebben gehandeld. Het jongetje was op het voetbalveldje nabij zijn woning en in het bijzijn van twee andere kinderen aangesproken door een man die zich voordeed als voetbalcoach. En aangezien dit type daders vaak in dezelfde, hun bekende omgeving actief is, leek het me logisch dat er een verband kon zijn met de vermissing van Gino.

Gelicht

Het trieste verloop van de zaak Gino kennen we: in de nacht van vrijdag op zaterdag werd Donny M. in zijn huis in Geleen van zijn bed gelicht. Hij wees de politie de plek waar het lijkje van Gino lag, naar verluidt bij een andere, uitgebrande woning in Geleen. En inmiddels begint het er op te lijken dat deze Donny M. inderdaad ook in maart bezig kan zijn geweest. Want vanavond slaagde ik erin om Maria te bereiken: ze zegt ervan overtuigd te zijn dat haar zoon destijds door dezelfde man is belaagd.

“Ik was die dag thuis”, kijkt Maria terug. “Mijn zoon was naar het voetbalveld in ons dorp. Na afloop is hij met een neefje en mijn jongere zoon naar huis gefietst. Omdat hij op enig moment zijn voetbalschoen had verloren en zijn broertje en neefje verder fietsten, was hij wat achterop geraakt.”

Tesla

Op dat moment reed plotseling een grijze Tesla naast de jongen. “Mijn zoon weet zeker dat het een Tesla was”, vervolgt Maria. Een van de drie inzittenden stapte vervolgens uit, kreeg Maria later van haar kind te horen. “De man achter het stuur riep ondertussen naar mijn kind dat hij nieuwe voetbalspullen zou krijgen als hij zou instappen. Goddank bedacht mijn zoontje zich geen moment. Hij was doodsbang en fietste met een rotvaart naar huis. De man die was uitgestapt, is nog achter hem aangerend.”

Haar kind kwam totaal overstuur thuis, kijkt Maria terug. “Hij was volledig in paniek, maar wist me desondanks heel duidelijk te vertellen wat er was gebeurd.”

Geen aangifte

Nadat ze contact had met haar schoonouders, besloot de Limburgse nog dezelfde avond de politie te bellen. “Ik wilde aangifte doen, want ik vind een poging tot ontvoering van een kind een zeer ernstige zaak. Maar de agent die ik aan de lijn kreeg, vertelde me dat ik niet naar het politiebureau mocht komen vanwege de corona. Ook kon ik geen aangifte doen, werd me verteld. Ik mocht alleen een melding doen. ‘Omdat er niets is gebeurd met uw kind’, zei de agent. Ik heb hooguit tien minuten met de politie gesproken. Daarna heb ik nooit meer iets gehoord.”

Maria vernam wel dat er nog drie andere kinderen – allen jongens in de leeftijd van een jaar of tien – eveneens waren lastiggevallen door mannen in een grijze Tesla. Dat zou dus inhouden dat er zeker vier jonge jongens in die tijd in dezelfde omgeving zijn belaagd door een dader of groep daders, steeds in auto van hetzelfde merk. Waarom gebeurde daar niets mee? Waarom deed de politie geen getuigenoproep in de media? Waarom was er geen aandacht voor deze bijna-kinderontvoeringen in Opsporing Verzocht? Hoe kun je in vredesnaam bij zulke ernstige zaken achterover leunen en niets doen, vraag ik me af…

Gino

De afgelopen dagen volgde Maria de gebeurtenissen rond het jongetje Gino op de voet. “Vandaag heeft mijn zoon een foto gezien van de aangehouden Donny M. Hij raakte meteen weer in paniek en zegt heel zeker te weten dat deze verdachte een van de drie mannen is die hem in maart in de auto probeerden te ontvoeren. Ik heb geen enkele reden om aan mijn kind te twijfelen. Maar mijn hart huilt. Waarom werd in maart ondanks al die meldingen geen actie door de politie ondernomen? En wat als dat wel was gebeurd? Had Gino dan misschien nog geleefd?”

Oud-rechercheurs

“Ik zou, wanneer ik nog bij de politie had gewerkt, absoluut aangifte hebben opgenomen”, reageert oud-rechercheur Peter Staal. “Er is immers sprake van een poging tot ontvoering wanneer al is begonnen met de uitvoering. En dat is in deze kwestie rond Maria’s zoon beslist het geval. Ik zou niet weten waarom het niet is gebeurd. Onbegrijpelijk.”

Ook oud-rechercheur Dick Gosewehr – met wie ik al jaren onopgeloste zaken onderzoek en het boek ‘Moordsporen’ schreef – is er glashelder over. “Er waren voldoende redenen voor de politie om in maart aangiftes op te nemen en onderzoek te gaan doen. Het is belachelijk dat dat niet is gebeurd. Zelfs wanneer een kind in zo’n setting alleen wordt aangesproken om mee te gaan, is die grond er al. En mocht de zaak dan toch een andere, onschuldige achtergrond hebben, dan kan een verdachte dat uitleggen. Bovendien, los van de vraag of het wel of niet verdachte M. was: voorkomen, is beter dan genezen. Maar hier is weer gebeurd wat zo vaak voorkomt. De politie had al een mening over de kwestie, zonder eerst onderzoek te doen. Zeer kwalijk.”

Het OM in Limburg – dat de zaak Gino in onderzoek heeft – zei zondagmiddag nog niet te kunnen reageren.

Update 2: Bij Radio 1 (vanaf 16.05 uur ongeveer) hebben Maria, Dick Gosewehr en ik maandagmiddag (6 juni) een toelichting op dit verhaal gegeven. Eea kun je hier beluisteren.

*Dit artikel is gratis te lezen. Wanneer je mijn misdaadsite, mijn onderzoeken en onafhankelijke journalistiek wilt ondersteunen, doe dan hieronder een donatie. Elke bijdrage – groot of klein – wordt zeer gewaardeerd!

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

18 REACTIES

 1. Hartelijk dank voor uw speurwerk rondom deze verschrikkelijke moord. Vraag is waar betaald een 22 jarige werkloze jongeman die ‘zijn leven niet op de rit kreeg [ witwas medianarratief] een Tesla van. En wie waren de mannen die in de auto zaten.

  • Lees even opnieuw! Donny M. Is herkend als degene die hem aansprak,,,een man achter het stuur riep naar hem, van wie zou de tesla dan zijn niet van Donny M. Is mijn opinie!!

 2. De step van Gino is gevonden in Landgraaf en niet in Geleen. (Hoewel er in Geleen wel een wijk is die Landgraaf heet, is dit niet hetzelfde.

 3. Het stepje is niet gevonden in Geleen, Landgraaf. Maar stad/gemeente Landgraaf, dat zijn twee verschillende plekken. Namen zijn toevallig hetzelfde.

 4. Dat is laks van de politie, en wat erg voor het jongetje dat hij de dader herkent,heel heftig voor hem, kan er geen camera’s komen op de speeltijd?? Of een app aan maken voor ouders die de kinderen daar hebben te spelen en onderling er iemand aanwezig is, hoop dan die vent levenslang krijg omdat ie al vaker met de politie is aanmerking is geweest, is het zeker dat het geen lieverd is en dat blijkt helaas , treurig, opsluiten die handel en ook niet zeggen hij krijgt hulp allemaal onzin opgerot achter tralies daat horen ze thuis

 5. De Tesla hoeft natuurlijk niet van Donny M te zijn, maar toebehoren aan een van de andere twee mannen in de auto.
  Er staat ook nergens te lezen dat Donny M. de bestuurder was van de grijze Tesla.
  Het gaat hier blijkbaar om meerdere mannen die probeerden jongens in de leeftijd van Gino te ontvoeren.
  En dit keer is het verschrikkelijke gebeurt: Gino is ontvoerd en vermoord.
  Heel, heel verdrietig.

 6. Mijn moederhart huilt 😢😢
  R.I.P Gino .
  Heel veel sterkte voor het jongetje waar een poging bij gedaan is , hij is ook een schlachtoffertje wat ook nu trauma’s meemaakt..😢
  Hopelijk komen de namen van de medepassagiers van de Tesla ook boven water.
  Hun zijn ook strafbaar !
  Ik hoop dat Danny M in de gevangenis komt met andere gedetineerden en niet apart gehouden wordt.
  Dat is geen mens maar een MONSTER

  • Wat vreselijk dat de politie de moeder niet serieus nam na poging tot ontvoering.
   Heel laks. Typisch Nederlandse manier van denken. Als er niets is gebeurd is alles okay toch ?
   Dan juist moet je meteen alert zijn omdat deze gasten net zo lang doorgaan tot ze beet ben.
   Ik denk trouwens niet dat deze Donny een Tesla bezitter is maar misschien zijn medepedo’s.
   Gewetenloze kerels , meteen opsluiten en nooit meer los laten.

 7. Aan de politie heb je niet veel hoor!
  Laatst aangifte gedaan en de agente zei: wat vreselijk voor u. U krijgt binnenkort een anoniem kaartje van mij zodat u weet dat ik met u meeleef.
  Dader is veroordeeld maar nog nooit een kaartje gezien.
  Eigenlijk is dit nog erger dan dat wat mij is aangedaan.

  Mooi dat moeders opletten op hun kleintjes.

 8. Het is intens verdrietig wat hier is gebeurd. Ik denk dat mensen, de burgers, zelf initiatief moeten nemen. Dwz eigenlijk, geen kinderen alleen meer op speelveldjes, in deze omgeving, moeten laten spelen. Een soort burgerwacht instellen. In alle rust, en zonder paniek te zaaien, maar wel met het oog op de realiteit. In coördinatie met de scholen. Als deze twee andere figuren ook nog rondrijden, dan moeten mensen waakzaam en alert blijven. Het is nog niet bewezen of dit ook Gino was, in deze auto, maar het zou kunnen. Hij lijkt deze keer alleen gehandeld te hebben, maar er kunnen meerdere zedenmisdadigers zijn. Die ofwel elkaar kennen ofwel alleen handelen. Er altijd voor zorgen dat er 1 volwassene is, is bij een speelveldje is en de kinderen 1 voor 1 naar huis begeleidt. Dat als vaste afspraak instellen. Geen angst kweken maar waakzaam zijn. En maar liever ietsje strenger hierin zijn. Gino zit vast, die kan niets uitspoken nu. Maar het is altijd beter om waakzaam te blijven!! Er zijn zedendelinquenten. En die zullen er altijd blijven. Je moet standaard altijd voorzichtig zijn met kinderen. Als ouders en de omgeving waakzamer zijn, krijgen deze zieke geesten geen kans meer. Helaas is het zo. Heel veel sterkte en wijsheid voor iedereen die daar in de omgeving woont!

 9. Zoals ik het lees waren er 3 mannen in de tesla dan betekent dan wel dat er waarschijnlijk nog 2 van dit soort gekken rondrijden ik krijg er rillingen van hopelijk gebeurt dit niet nog meer

 10. Allereerst wil ik de zussen van Gino een hele dikke virtuele hug geven en ik hoop dat zij geen eeuwig schuldgevoel gaan oplopen dat was nl het eerste waar ik aan dacht…..
  Ten tweede laten de ouders van Donny hun verantwoordelijkheid nemen….zij hebben dit beest op de wereld gezet en het is aan hun om hem ervan af te halen ……als moeder weet je echt wel of je kind “normaal” doet of niet en het feit dat deze gozer op 17 jarige leeftijd ook al aan kleine kinderen zat[wie weet wat hij wel allemaal niet geflikt heeft tijdens zijn schooltijd onder het mom van zo zijn jongens!!]was een duidelijke waarschuwing! ik heb zelf 4 volwassen kinderen en 6 kleinkinderen.
  Als een van mijn volwassen kinderen een kind zou misbruiken of vermoorden haal ik hem/haar zelf van deze wereld af dit meen ik serieus en ook mijn kinderen weten dit.
  Maar deze jongen wordt uiteraard gepamperd en beschermd en wij belastingbetalers mogen voor hem gaan zorgen zijn hele leven lang waarschijnlijk.
  Ooit komt hij weer vrij therapie gehad en zogenaamd genezen en zal hij weer toeslaan……..

 11. Mega veel sterkte aan de familie en vrienden vd familie…
  Hier in (mijn woonplaats) in Flevoland ook al jaren hooguit een aangifte online te doen. Als je dan echt wilt, dat idee… En aangifte op bureau moet er al misdaad gepleegd zijn, anders evt. maar mag t online. Mag. Alsof je t doet voor de lol. Mega onderbezetting, dan krijg je vanzelf voor agenten zo’n situatie waarin je alleen nog de top 5% ergste gevallen kan onderzoeken. Waar deze 3 daders ook toe behoren, en al maanden zo te lezen.. Hoop dat meer kinderen als zo is, eindelijk hun hart durven delen. Vrees dat dr nog veel meer verhalen, zijn, kliinkt mij niet als is 2x geweest maar als vaak geprobeerde actie… bid dat t niet waar is, maar hoop alle kids met iets op hun hart durven te gaan spreken thuis.
  Om te 🤮 tuig,
  Alle sterkte nigmaals aan ieder (waar ook) kindslachtoffer.♥️

 12. Wat jammer dat de politie hier geen aangifte van wilde opnemen.
  Waarom niet ?? Het lijkt mij toch een ernstige zaak als er kleine kinderen aangesproken worden door nota bene 3 mannen in een auto om in te stappen en nieuwe spullen aan te bieden, en als er dan gelukkig snel door het kind weg gefietst wordt er ook nog achter aan wordt gerend.
  Was het voor de agent te veel moeite ? of zat zijn dienst er bijna op ?
  Als ie wel de moeite had genomen was er misschien onderzoek naar gedaan en was de ontvoering en moord op de kleine Gino nu misschien wel nooit gebeurd.

  De agent treft natuurlijk ook niet alle blaam .
  Door de falende rechtsstaat hier in Nederland had Donny M ook niet zonder toezicht los moeten kunnen lopen omdat een psychiater vond dat de kans op herhaling matig was.
  Zie wat er nu gebeurd is het is alleen maar erger geworden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.