Nabestaanden eisen nieuw onderzoek dodelijk ongeval door trucker M.

6658
De omgekomen Hennie Boutkam.

ADVOCAAT FRANK VAN ARDENNE STAAT FAMILIELEDEN VAN DOODGEREDEN HENNIE BOUTKAM (79) BIJ

De nabestaanden van de door trucker M. doodgereden Hennie Boutkam (79) uit Hellevoetsluis hebben advocaat Frank van Ardenne in de arm genomen om nieuw politieonderzoek naar dit verdachte ongeval af te dwingen.

De advocaat bekijkt momenteel welke mogelijkheden er zijn om de, eerder door justitie geseponeerde zaak heropend te krijgen.

De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne. Foto: Suzanne Liem.

Frank van Ardenne: “Het oogmerk van zo’n nieuw politieonderzoek is dat M. ook in dít dossier wordt vervolgd als er sprake is van strafbare feiten. Daar zijn aanwijzingen voor en die zouden grondig onderzocht moeten worden. Het is zaak dat mijn cliënt – echtgenoot van Hennie Boutkam – alsnog wordt gehoord; hij is immers een belangrijke getuige. Bij heropening van deze zaak kan het Openbaar Ministerie bovendien alle door M. veroorzaakte ongevallen naast elkaar leggen om te bekijken of er – gezien deze drie opeenvolgende ongevallen – schakelbewijs mogelijk is.”

Opzettelijk

Vrachtwagenchauffeur Edwin M. uit Melissant zit momenteel vast op verdenking van het opzettelijk doodrijden van motoragent Arno de Korte, begin deze maand in de Rotterdamse Waalhaven. De agent wilde M.’s wagen controleren en werd daarbij overreden. Het slachtoffer werd honderden meters meegesleurd en overleed aan zijn talrijke verwondingen. Dezelfde trucker reed in 2015 al de Rotterdamse motoragent Dennis aan die zeer zwaar gewond raakte en meteen sprak van opzet door M.

Motoragent Arno belandde begin deze maand onder de wielen van M.’s truck en kwam daarbij op gruwelijke wijze om het leven.

De chauffeur kwam er toen vanaf met een taakstraf. Dat terwijl een getuige in 2015 een zeer belastende verklaring over M. bij de politie heeft afgelegd, onthulde femkefataal.nl eerder deze week. De getuige had Edwin M. in 2015 namelijk vóór het aanrijden van agent Dennis horen zeggen dat hij ‘er eentje ging platrijden’ als zijn vrachtwagen weer gecontroleerd zou gaan worden. De vraag is wat er met die belangrijke getuigenis is gebeurd. De getuige heeft zijn verklaring nooit kunnen teruglezen en evenmin ondertekend. Waarschijnlijk is de schokkende verklaring niet aan het strafdossier toegevoegd.

Twijfels

Ook de familieleden Hennie Boutkam hebben grote twijfels bij de toedracht en aan de kwaliteit van het onderzoek. Hennie fietste vorig jaar juli achter haar man Teun aan bij het oversteken van de N496 bij Rockanje. Volgens Teun was de aanrijdende vrachtwagen van M. nog ver weg en kon hij makkelijk oversteken. Hennie fietste vlak achter hem.

Toen Teun de overkant had bereikt, hoorde hij zijn vrouw hard gillen. Op het moment dat hij omkeek, zag Teun hoe zijn echtgenote tientallen meters door de aanstormende truck van M. werd meegesleurd. Hennie overleed ter plekke. Nadat M. was uitgestapt, ging hij volgens Teun op de weg liggen en leek het alsof hij een epileptische aanval had.

Het zicht dat Hennie en Teun hadden vanaf de Moordijkseweg op de N496. Vanuit de richting reed de truck van Edwin M. op Hennie in. Foto: Jolande van der Graaf.

Een van de vragen is waarom de vrachtwagenchauffeur Hennie niet zou hebben gezien op de overzichtelijke kruising, terwijl haar man al eerder overstak en veilig de overkant bereikt. Bovendien is het meer dan vreemd dat Teun zijn vrouw heeft horen gillen, terwijl M. op dat moment al met veel lawaai had moeten remmen en claxonneren, als hij Hennie had willen ontwijken. Hennie’s man heeft echter niets van dat al gehoord.

Gehoord

Opzet kon volgens politie en justitie niet worden aangetoond en hoewel de truck zwaar overbeladen was, zou er geen sprake zijn geweest van strafbare feiten. Maar Teun is zelfs nooit door de politie gehoord.

“Het minste dat we van het OM kunnen verlangen, is dat de echtgenoot van mevrouw Boutkam alsnog wordt gehoord en kan toelichten wat hij heeft waargenomen”, stelt advocaat Van Ardenne. “Belangrijk is dat tevens wordt bekeken of de drie ongevallen op essentiële punten overeenkomen. Hiaten, die er vorig jaar waren in het onderzoek naar de dodelijke aanrijding van mevrouw Boutkam, kunnen daarmee mogelijk worden ingevuld.”

Hennie’s familieleden hopen dat er nieuw en veel beter onderzoek gaat komen. “Voor ons zijn de vraagtekens aldoor groter geworden”, zei Hennie’s zoon Ed eerder deze week. “Zeker nu we weten wat politieman Arno de Korte is overkomen.”

*Lees ook de uitgebreide reportage over het verdachte ongeval in Rockanje en het schokkende verhaal van de genegeerde getuige uit 2015. Verder: Edwin M. sloeg in 2010 al toezichthouders van de ILT in elkaar.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.