‘Omgebrachte Sharleyne (8) kon zelf haar huis niet uit’

2873
Het omgekomen meisje Sharleyne (8).

Ontbreken van sporen op raamkozijn van kinderkamer en op speelgoed is essentieel

In de zaak van het omgebrachte meisje Sharleyne (8) uit Hoogeveen, is het vanwege het ontbreken van sporen uitgesloten dat het kindje zelf over de balustrade bij haar flatwoning stapte. Dat zegt oud-rechercheur Dick Gosewehr die de zaak in het verleden onderzocht voor Sharleyne’s vader, Victor Remouchamps.

Momenteel loopt voor het gerechtshof in Leeuwarden een hoger beroep tegen Sharleyne’s moeder Helene J. Zij wordt ervan verdacht haar kind in juni 2015 na een wurgpoging van tien hoog van haar flat naar beneden te hebben gesmeten.

De zaak tegen J. werd aanvankelijk geseponeerd omdat politie en OM onvoldoende bewijs voor een kindermoord zagen. Op verzoek van de vader van het meisje namen Dick Gosewehr en zijn oud-collega, voormalig politiepsycholoog Harrie Timmerman, het dramatisch slechte politieonderzoek een jaar na het afschuwelijke gebeuren onder de loep. Met hun bevindingen kon de vader voor het gerechtshof alsnog strafvervolging van zijn ex afdwingen.

Beweerde

Dat resulteerde echter in vrijspraak van Helene J. door de rechtbank. Een NFI-deskundige beweerde tijdens eerdere rechtszittingen dat het meisje rond het tijdstip van haar dood – 01.20 uur in de nacht van 7 op 8 juni – zelf over de 1.05 meter hoge balustrade van de flat kan zijn geklommen.

Maar Dick Gosewehr en Harrie Timmerman sluiten die mogelijkheid uit: “Natuurlijk kan een kind in theorie zelf over een balustrade klauteren”, aldus Dick. “Maar gezien de omstandigheden is dat hier volstrekt onmogelijk. De flatwoning van Helene J. was namelijk hermetisch afgesloten en Sharleyne had geen sleutel van de voordeur.”

Een raam van het kinderkamertje stond open, mogelijk heeft Helene J. daarmee in scene willen zetten dat haar dochter zelf vanuit het raam op de galerij is geklommen.

Warm

Volgens J. was het venster die nacht open omdat het zo warm was. In werkelijkheid was het in de nacht van 7 op 8 juni vijf jaar geleden eerder fris en dat maakt het zeer onwaarschijnlijk dat het raam rond het tijdstip van Sharleyne’s dood daadwerkelijk open was.

“Het was die nacht hooguit een graad of zes, zeven”, vervolgt Dick. “In de kamer van Sharleyne stond onder het geopende raam een poppenhuis met gestapeld speelgoed, alsof het meisje dat als opstapje had gebruikt.”

Nooit is bekeken wat er met dat speelgoed gebeurd zou zijn wanneer een kind van de leeftijd van Sharleyne daarop zou stappen. “Ik denk dat alles dan zou zijn omgevallen, maar met een reconstructie hadden we dat zeker geweten”, zegt de oud-rechercheur. “De politie heeft er echter niet naar gekeken.”

Raamkozijn

Tijdens het sporenderzoek op het raamkozijn en de vensterbank zijn nergens sporen van het meisje aangetroffen en dat is volgens Dick op zijn zachtst gezegd vreemd.

“Ik heb gedurende mijn werkzame leven als politieman heel wat inbraken onderzocht waarbij was ingeklommen. Bijna altijd werden dan greepsporen op het hout aangetroffen. Het is naar mijn mening onmogelijk dat Sharleyne door het raam uit haar kamer is gekropen, zonder daarbij sporen op het houtwerk te hebben achtergelaten.”

De enige sporen die wel door de politie zijn veiliggesteld, zijn afdrukken van de pootjes van een kat.

Moeder

Zodoende resteert maar één mogelijkheid: Sharleyne werd door haar moeder uit de woning op de galerij gebracht. Twee aangetroffen afdrukken op de galerijbalustrade, zo’n veertig centimeter van elkaar, wijzen volgens Dick en Harrie uit dat J. haar kind vervolgens over de flatreling naar beneden gooide. Ze liet daarbij twee armafdrukken op de balustrade achter.

Dat scenario komt volledig overeen met de waarneming van twee getuigen: buurmannen die de doffe klap van het vallende lichaampje hoorden en direct omhoog keken. Zij ontwaarden daarbij Helene J. die over de balustrade vanaf tien hoog bij haar woning naar beneden keek. De vrouw trok verschrikt haar hoofd terug toen zij de getuigen opmerkte.

Aangrijpende

Gisteren deed Sharleyne’s vader op deze website zijn aangrijpende verhaal over de dood van zijn dochtertje. Hij heeft in de aanloop naar de moord talloze malen vergeefs alarm geslagen bij jeugdbeschermingsinstanties vanwege verwaarlozing, geweld en mogelijk misbruik van Sharleyne bij haar moeder. De vader maakte tevens kenbaar te vrezen dat zijn ex hun dochtertje om het leven zou gaan brengen.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.