Open brief over Gerrit Snoeren naar cold cases-portefeuillehouder

2618
Een van mijn eerdere artikelen in De Telegraaf over de moord op Gerrit Snoeren

Oud-rechercheur Dick Gosewehr heeft vanochtend een open brief gestuurd naar portefeuillehouder cold cases Aart Garssen van de politie met het verzoek het onderzoek naar de moord op Gerrit Snoeren (29) te heropenen.

In ons boek ‘Moordsporen, op zoek naar de waarheid achter cold cases’ gaan Dick en ik uitgebreid op dit, door politie en justitie verdoezelde misdrijf in.

Gerrit, timmerman in Rotterdam, werd in de nacht van eerste op tweede paasdag 2003 levenloos aangetroffen in de laadbak van een Nissan Patrol die op een camping bij Zaltbommel enkele bomen had geschampt. Verkeersongevallenspecialist Peter Biemans rook direct onraad en vroeg om nader onderzoek. De plaatselijke politie weigerde dat.

Gerrit Snoeren

Sinds 2005 deed ik voor De Telegraaf veel onderzoek naar deze zaak. Tijdens die naspeuringen – samen met Gerrits zus Trudy Slijkhuis – kwam vast te staan dat het slachtoffer al dood was toen hij in de Nissan belandde. Onderzoek door forensisch arts Selma Eikelenboom van IFS bevestigde die conclusies.

Ook het gerechtshof in Den Bosch kwam jaren later tot deze slotsom en spoorde het OM aan tot nieuw onderzoek. Dat is er echter nooit gekomen. De daders gaan daardoor vrijuit.

In ons boek Moordsporen is er uitgebreide aandacht voor deze zaak met onder meer de analyse die Dick Gosewehr schreef en interviews met Gerrits zus Trudy.

Hieronder de brief van Dick aan Aart Garssen:

Geachte heer Garssen,

Ik schrijf u deze open brief in uw functie als landelijk portefeuillehouder cold cases en uw functie als chef Politie Gelderland-Zuid.

U maakt zich in de media sterk voor cold cases onder meer door het verspreiden van kalenders. Een loffelijk streven waaraan ik zeker een bijdrage wil leveren. Ik wil u daarom een zaak voorleggen die zich in 2003 in uw huidige werkgebied heeft afgespeeld en nooit is opgelost. Een echte cold case dus. Het trieste van deze zaak is dat de vermoedelijke dader wel bekend is maar dat de zaak nooit tot een goed einde is gebracht als gevolg van een zeer onzorgvuldig politieonderzoek.

Het gaat om de dood van de 29-jarige Gerrit Snoeren uit Rotterdam op 21 april 2003. Zijn lichaam werd ‘s nachts aangetroffen achterin een Nissan Patrol op een camping in Aalst, gemeente Zaltbommel, nadat deze auto enkele bomen had geschampt. Een verkeersspecialist van de VOA vertrouwde direct de zaak niet en vroeg de aanwezige hulpofficier van justitie om de technische recherche te waarschuwen. Deze weigerde dat en de zaak werd verder afgehandeld als een verkeersongeval. Uiteindelijk is de bestuurder van Nissan Patrol nooit gestraft.

Ik wil in dit verband opmerken dat het Gerechtshof in Den Bosch het OM in 2007 heeft opgedragen nieuw onderzoek te verrichten. Voor het hof stond vast, onder meer op grond van forensisch medisch onderzoek, dat het slachtoffer niet is gedood bij de botsing tegen enkele bomen. Meer dan een informatief onderzoek is er daarna nooit van de grond gekomen.

Samen met psycholoog-criminoloog Dr. Harrie Timmerman heb ik een aantal jaren geleden een analyse van de zaak gemaakt. Onze conclusie was duidelijk: Gerrit Snoeren was al dood voordat hij in de Nissan Patrol terecht kwam. Er was dus sprake van moord cq doodslag.

Met journaliste Jolande van der Graaf, die in het verleden veel onderzoek deed naar deze zaak, heb ik recent een boek geschreven getiteld Moordsporen, de waarheid achter cold cases. Ook de zaak van Gerrit Snoeren is daarin beschreven. Uiteraard zijn in het boek Moordsporen niet alle, met name privacygevoelige, details over de zaak beschreven. Die details staan wel in de door Harrie Timmerman en mij gemaakte analyse van de zaak. Vanzelfsprekend zijn wij bereid deze analyse, die voorzien is van de nodige foto’s, aan u toe te sturen en toe te lichten.

Indien u serieus van mening bent dat het belangrijk is dat de politie aandacht besteed aan cold cases dan bent u in uw positie de aangewezen man om actie te ondernemen en eindelijk de nabestaanden van Gerrit Snoeren te geven waar zij recht op hebben, namelijk gerechtigheid.

Kalenders uitdelen is natuurlijk mooi, maar zaken oplossen is beter.

Met vriendelijke groet,

Dick Gosewehr

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.