Rechercheur getuigt in zaak-Danny van den Hoogen

7658
Danny van den Hoogen, kort voor hij werd gearresteerd.

De oud-politieman die onlangs onthulde hoe justitie de toen zestienjarige tiener Danny van den Hoogen liet opdraaien voor een moord die hij niet pleegde, is bereid daarover een officiële verklaring af te leggen.

Dat is een doorbraak in het slepende dossier van Danny die twintig jaar terug onschuldig achter tralies belandde in een Eindhovense liquidatiezaak. Op grond van de getuigenis van de oud-politieman kan Danny’s advocaat Geert-Jan Knoops bij de Hoge Raad om herziening van de veroordeling vragen.

De vroegere politieman liet vanmorgen weten zijn getuigenis bij de notaris te deponeren. Hij blijft anoniem omdat hij vreest dat zijn verklaring over de praktijken van politie en Openbaar Ministerie hem ook nu nog in problemen kan brengen. Een reële angst, gezien de wijze waarop de Nederlandse politie en justitie met klokkenluiders uit eigen gelederen omspringen.

Misgegaan

De vroegere politieman maakte destijds deel uit van het onderzoeksteam. In een schokkende reportage op Femke Fataal vertelde de ex-rechercheur twee weken geleden dat hij meteen betwijfelde of Danny wel de dader was. “Er was echter totaal geen ruimte voor tegenspraak in het onderzoeksteam. Op last van de officier van justitie is zelfs opzettelijk bewijs dat ontlastend was voor Danny, voor de rechter weggehouden.”

Danny  – inmiddels getrouwd en vader – reageert opgetogen op het nieuws dat de oud-rechercheur zijn verhaal formeel laat vastleggen. “Ik kan niet uitleggen hoe blij ik daarmee ben. Ik heb helemaal niets met die moord te maken gehad en wacht al jaren op gerechtigheid.”

Ook advocaat Knoops is verheugd. “De verklaring van de oud-rechercheur vormt een zogeheten novum. Zo’n nieuw feit is noodzakelijk om herziening van Danny’s eerdere veroordeling te kunnen aanvragen bij de Hoge Raad. Het is dapper dat de oud-rechercheur deze stap wil zetten. Er zijn weinig mensen die zoveel moed en durf opbrengen voor een ander.”

Drugsdealer

Danny werd in mei 2000 plotseling opgepakt voor de moord op Reggie Koenders. Deze 35-jarige drugsdealer was een maand eerder op klaarlichte dag in een stilstaande auto in de wijk Woensel Zuid onder vuur genomen door een scooterrijder. De Eindhovenaar bezweek ter plekke aan de drie precisieschoten die hem in hoofd en rug hadden getroffen.

De kogelgaten in de achterruit van de auto waarin de doodgeschoten Reggie Koenders zat. Foto: politie.

Hoewel er geen enkel bewijs was tegen Danny en ingebrachte getuigenverklaringen aan alle kanten rammelden, kreeg de tiener vijf jaar cel en tbs opgelegd. Danny zag zijn jeugd door de gerechtelijke dwaling in zijn zaak volledig in rook opgaan. Hij zat liefst negen jaar vast en bleef ook na zijn vrijlating in 2009 nog enkele jaren onder toezicht. Hij heeft altijd ontkend de moord op Reggie Koenders te hebben gepleegd.

Gemanipuleerd

Kort voor het uitbreken van de coronacrisis ging de oud-rechercheur uit het onderzoeksteam van 2000 akkoord met een interview en kon ik hem in Brabant bezoeken. Justitie heeft het strafdossier tegen Danny willens en wetens gemanipuleerd, vertelde hij. Dat gebeurde volgens de oud-rechercheur op last van zaaksofficier Henk van der Meijden, tegenwoordig plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Maastricht.

“We moesten allerlei ontlastende zaken uit het dossier laten. ‘Als er vragen komen, kunnen jullie die aan mij overlaten’, zei Van der Meijden. Ik had verwacht dat de rechter wel om aanvullend onderzoek zou vragen en dat Danny’s onschuld dan vanzelf aan het licht zou komen. Maar dat gebeurde niet. De jongen werd veroordeeld. Dat had ik nooit gedacht,” aldus de oud-politieman.

Technisch bewijs

Danny’s voormalige advocaat Job Knoester ontdekte in 2009 dat er ook was gerommeld met technisch bewijs. De advocaat wilde een contraexpertise laten uitvoeren op de hulzen die op de plek van de schietpartij waren aangetroffen. Maar het NFI beweerde dat dat geen zin had omdat de hulzen waren ‘schoongewassen na eerdere schietproeven’.

Omdat met hulzen geen schietproeven gedaan kunnen worden en een forensisch lab bewijsmateriaal doorgaans niet gaat wassen, hield Job Knoester vol. Hij kreeg de hulzen uiteindelijk op last van de rechter verstrekt. Dna-onderzoeker Richard Eikelenboom van IFS stelde tijdens contraonderzoek alsnog dna en vingerafdrukken op de hulzen veilig. Die biologische sporen zijn aantoonbaar niet van Danny van den Hoogen.

Zoekgeraakt

Verder wist advocaat Knoester een videoband uit een bewakingscamera van een benzinestation vlakbij de plek van de moord boven water te krijgen. Het OM had eerder beweerd dat de band en de kopie ervan ‘waren zoekgeraakt’. Toen de rechter het OM opdroeg om de stukken op te sporen, kwamen die een maand later wonder boven wonder opeens weer boven tafel.

Inmiddels wordt Danny bijgestaan door Geert-Jan Knoops en zijn collega’s van het Knoops’ Innocence Project. “Het gerechtshof in Den Bosch dat Danny destijds veroordeelde, wist dat de camerabeelden bestonden”, aldus Geert-Jan. “Het hof is echter alleen afgegaan op het proces-verbaal van een verbalisant die de banden heeft bekeken en hieraan een eigen uitleg heeft gegeven.”

Waarnemingen

Advocaat Knoops heeft de beelden laten analyseren door een expert. “Uit de bestudering van de opnamen is duidelijk geworden dat de opgevoerde getuigen geen betrouwbare waarnemingen hebben kunnen doen.”

Met de anonieme verklaring van de rechercheur vormen ook deze nieuwe gegevens grond voor herziening van Danny’s veroordeling.

Volgens Geert-Jan Knoops hoeft het feit dat de identiteit van de oud-rechercheur geheim blijft, overigens geen probleem te vormen. “Dat is vaker vertoond in een strafzaak. Op dezelfde wijze heeft een ex-ambtenaar anoniem een verklaring afgelegd in het strafproces tegen Geert Wilders. Als de verklaring in een notariële akte wordt gedeponeerd, kent alleen de notaris de identiteit van de oud-politieman. Een notaris heeft verschoningsrecht waardoor die informatie bij hem veilig is.”

Justitie wilde eerder deze maand weinig over het schandaal zeggen. “De geschetste gang van zaken met betrekking tot de zaaksofficier destijds wordt door het Openbaar Ministerie Oost-Brabant niet herkend”, aldus een woordvoerder.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

1 REACTIE

  1. Als je alle dwalingen van politie en justitie bij elkaar optelt dan kun je niet anders vaststellen dat het aantal onderzoeken wat met oogkleppen of tunnelvisie is uitgevoerd groot moet zijn. Ik ben benieuwd hoe ver een cold case team de vrijheid heeft om zaken GEHEEL en ONAFHANKELIJK mag en kan bekijken. Neem nu deze zaak. De hoofdrolspelers van die tijd hebben inmiddels flinke promotie gemaakt. Het destijds opzettelijk in elkaar knutselen van bewijzen en procesverbalen zou immers ook nu nog GEVOLGEN MOETEN HEBBEN. Je kan je natuurlijk wel voorstellen dat als je inmiddels aan het hoofd staat van een organisatie je bepaald niet staat te springen om in een zaak als deze naar boven te komen als een dwaling in het onderzoek en dat je dus in feite meineed hebt begaan. Kan het zijn dat veel onopgeloste zaken het resultaat zijn van in een onderzoek beschreven feiten en omstandigheden niets te maken hebben met de begane misdaad. Kan het zijn dat zogenaamd bewijs in een onderzoek is ingebracht om maar een bepaalde persoon als dader aan te kunnen wijzen. Bijvoorbeeld bij zaak x is een verdachte auto gezien. De politie heeft de plaatselijke drugsdealer in gedachte als dader maar die heeft wel hetzelfde type auto maar niet de juiste kleur als dat een getuige heeft aangevoerd. Kan het zijn dat ook in het onderzoek zoals van een cold case team 20 jaar na dato nog steeds naar een groene golf gti wordt gezocht terwijl de getuige het toch echt over een rode gold gti ging. Dus met andere woorden hoeveel invloed heeft gefabriceerd bewijs van destijds nog invloed op nog lopende / heropende onderzoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.