Vrouw alleen? Fotografeer altijd kenteken van je taxi

1139
Zedenrechercheurs Sandra en Elisa

In onze laatste column op Femke Fataal nemen we je mee naar de angstaanjagende gebeurtenissen rond Nadia. En we willen je graag een advies meegeven.

Nadia, een leuke studente van twintig, woont alweer een tijdje in de grote stad. Ze heeft inmiddels een leuke groep vriendinnen met wie ze regelmatig gezellig gaat stappen.

Zo ook deze avond. Maar omdat ze de volgende ochtend college heeft, besluit Nadia om wel op tijd naar huis te gaan. Haar vriendinnen gaan nog even door.

Waarschuwende

De waarschuwende woorden van haar moeder weerklinken in haar achterhoofd. ‘Zorg altijd dat je veilig thuis komt, bespaar nóóit op de kosten voor een taxi.’  Mijn wijze moeder, denkt Nadia, en er verschijnt een glimlach op haar lippen als ze haar telefoon pakt om een taxi te bellen. 

Na een paar minuten rijdt de taxi de straat in. Als de wagen gestopt is, stapt Nadia in en gaat op de passagiersplek naast de chauffeur zitten. De man vraagt naar de bestemming en Nadia noemt hem de straat waar ze samen met andere studenten een huis deelt.

De chauffeur is ergens in de dertig. Hij heeft een licht exotische look. Nadia kan het niet goed thuisbrengen. Zijn huid is als door de zon gebruind en zijn haar zit plakkerig naar achteren gekamd.

Onbehagen

De chauffeur neemt aanvankelijk allerlei kleine weggetjes die Nadia onbekend voor komen. Pas na een tijdje herkent ze een straat waar ze vaak met de bus doorheen komt. Nadia kan het gevoel dat zich aan haar opdringt niet thuisbrengen. Maar ergens diep in haar groeit het onbehagen.

Ondertussen vertelt de chauffeur over zijn privésituatie. Hij zegt dat hij een vrouw en kinderen heeft. Dan vraagt hij aan Nadia of ze een vriend heeft. Het gesprek gaat een kant op die Nadia niet bevalt. Ze besluit daarom te zeggen dat ze getrouwd is.

De chauffeur informeert welk werk ze doet. Onderwijl legt hij zijn hand op haar bovenbeen. Nadia duwt die hand onmiddellijk weg en gaat wat verzitten. Ze drukt haar rechterheup tegen het portier om de afstand tussen haar en de chauffeur zoveel mogelijk te vergroten.  

Hoeren

Dan begint de chauffeur te vertellen dat hij weleens naar de hoeren gaat en betaalt om seks te hebben. Ook beweert hij dat hij soms meisjes in zijn taxi heeft die betalen met seks.

Nadia wil dat allemaal niet weten en dat maakt ze de taxichauffeur ook heel duidelijk. De man lacht slechts. Tijdens het rijden pakt hij opeens zijn mobiele telefoon. Hij drukt erop en laat porno zien.

Nadia voelt zich aldoor ongemakkelijker. Ze wilde veilig zijn. Veilig in een taxi naar huis. Nu rijdt ze met een enorm vervelende kerel rond in een gebied dat niet heel erg dicht bevolkt is. Weer geeft ze de man te kennen hier niet van gediend te zijn. Hij bergt zijn telefoon op en lacht weer naar haar. 

Onverstoorbaar

“Nederlandse mannen pesten hun zusjes altijd door ze bij de borsten te pakken,” gaat de man onverstoorbaar verder, terwijl hij in de richting van Nadia’s borst grijpt.

Nu raakt Nadia raakt volkomen in paniek. Ze weert de hand af en beveelt de taxichauffeur onmiddellijk te stoppen. Tot haar grote verbazing doet hij dat.

Nadia smijt het portier open en rent de taxi uit. Midden op een onbekend en uitgestorven industrieterrein staat ze. Waar moet ze in vredesnaam heen? Paniek overvalt haar. Ze zoekt haar telefoon, belt 112. Dan ziet ze de taxi op haar afkomen. De wagen blijft maar rond haar cirkelen op het verlaten terrein. 

Politie

De politie is razendsnel ter plaatse. Met meerdere auto’s weten de toegesnelde agenten de taxi te traceren en de chauffeur aan te houden.

Nadia ging door het oog van de naald…

Gelukkig verlopen veruit de meeste taxiritten goed. Maar het is natuurlijk uiterst kwalijk dat ook taxichauffeurs zich schuldig maken aan zedenmisdrijven. Een taxi is immers bij uitstek een plek waar vrouwen zich niet alleen veilig moeten voelen, maar waar zij ook daadwerkelijk veilig moeten zijn. Vaak hebben vrouwen wat gedronken als ze een taxi naar huis nemen. Dat maakt dat zij gemakkelijke slachtoffers vormen.

Advies

Ter afsluiting van onze reeks columns op Femke Fataal willen we onze lezers dan ook graag een advies meegeven.

Als je met vriendinnen gaat stappen, blijf dan zoveel mogelijk bij elkaar en drink met mate. Mocht je een taxi nemen, maak dan gewoon openlijk een foto van het kenteken vóórdat je instapt. Als de chauffeur vraagt waarom je dat doet, zeg dan dat je ouders (of de politie) willen dat je veilig thuiskomt. Zo ontmoedig je niet alleen kwaadwillenden. Mocht het toch misgaan, dan heb je in elk geval vastgelegd in welke taxi je hebt gezeten, iets dat van essentieel belang is.

Pas goed op jezelf. En weet dat de politie er in noodgevallen altijd voor je is!  

*De vorige column van Sandra en Elisa vind je hier.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.