Verkrachting Thomas (toen 13) alsnog onderzocht in Nicky Verstappen-zaak

11302
Nicky Verstappen.

Het onderzoeksteam in de zaak-Nicky Verstappen gaat de dertig jaar oude verkrachtingszaak van Thomas*, toen een jongen van dertien jaar, alsnog tegen het licht houden. Dat heeft het Openbaar Ministerie zojuist bevestigd.

Gisteren onthulde deze misdaadsite dat het rechercheteam verzuimde om Thomas twee jaar geleden als getuige te gaan horen. Dat terwijl hij zich destijds uit eigen beweging bij de politie meldde omdat hij overeenkomsten ziet tussen zijn verkrachtingszaak en eerdere zedenmisdrijven door Nicky’s vermeende moordenaar Jos Brech. Thomas kreeg toen te horen dat hij als getuige zou worden gehoord, maar daar kwam niets van terecht.

 “Het onderzoeksteam is nu alsnog met deze zaak aan de slag gegaan en gaat alles nachecken”, aldus woordvoerster Francis Kuijpers van het OM in Maastricht. “Mocht dat feiten opleveren die van belang zijn voor de zaak-Nicky Verstappen, dan kunnen die nog meewegen in het nu lopende strafproces. Hoewel vandaag de laatste zittingsdag voor de rechtbank is gehouden, is het onderzoek ter zitting formeel niet afgesloten omdat er nog stukken uit Spanje zijn opgevraagd.”

Blij

Thomas is verheugd dat hij nu alsnog serieus wordt genomen. “Ik ben blij dat mijn zaak wordt onderzocht. Het is niet zomaar dat ik in 2018 bij de politie aan de bel trok.”

Als amper dertienjarige tiener werd Thomas op donderdag 15 februari 1990 slachtoffer van een afschuwelijke verkrachting, vlakbij de plek waar Jos Brech enkele jaren eerder drie kinderen aanrandde en seksueel misbruikte. Een dag later deden Thomas en zijn moeder aangifte bij de politie in Heerlen. De dader werd echter nooit gepakt, de naspeuringen lijken toen weinig te hebben voorgesteld.

Thomas verdrong de zaak, bouwde een eigen leven op en heeft inmiddels een gezin. Toen hij in de zomer van 2018 met vrouw en kinderen van een buitenlandse vakantie terugkeerde en juist een getuigenoproep werd gedaan in de zaak van de toen nog spoorloze Jos Brech, haalde het verleden hem weer in. “Toen ik las wat Brech in 1984 en 1985 met de drie leeftijdsgenoten heeft uitgehaald, stonden al mijn nekharen overeind. Precies diezelfde dingen deed mijn verkrachter met mij. Daarom heb ik toen het onderzoeksteam gebeld.”

Signalement

Vraag is of het proces-verbaal uit 1990 bewaard is gebleven. Volgens Thomas heeft hij destijds tegenover de politie in Limburg een duidelijk signalement opgegeven van de man die hem seksueel misbruikte.

*Lees hier het uitgebreide verhaal over de zaak van Thomas. Omwille van de privacy van het slachtoffer is de naam ‘Thomas’ gefingeerd.

*Daags na publicatie van dit artikel, besteedden ook andere media als NOS, AD, Nu.nl, Hart van Nederland en RTL Nieuws aandacht aan de zaak van Thomas.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

1 REACTIE

  1. De Telegraaf meldt: De woordvoerster zei verder dat dit een aparte zaak is en niet wordt betrokken bij het onderzoek Nicky Verstappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.