Actieve advocaat nodig bij verhoor politie

703
De kwaliteit van politieverhoren laat nogal eens te wensen over. Foto ter illustratie. Foto door cottonbro via Pexels

Verdachten in ons land hebben sinds 1 maart 2017 recht op bijstand van een advocaat voorafgaand en tijdens het politieverhoor. Het verhoor is een zeer belangrijk onderdeel van het strafproces. Uit een recent onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de kwaliteit van het verdachtenverhoor door de politie tekortschiet. Welke consequenties kan dit hebben en welke rol spelen strafrechtadvocaten bij het verhoor?

Na een aanhouding of op uitnodiging van de politie wordt er een verhoor afgenomen op het politiebureau. In beide gevallen wordt de verdachte gewezen op de mogelijkheid van het raadplegen van een advocaat. Ik merk steeds vaker dat mensen geen advocaat raadplegen. Als reden hoor ik vaak iets in de trant van: ‘Ik vind het niet nodig op dit moment, want ik heb toch niets met de verdenking te maken.’ Maar óók voor onschuldige verdachten kan bijstand door een advocaat juist het verschil maken.

Onvoldoende

Uit de naspeuringen door RTL blijkt dat de kwaliteit van verhoren niet altijd voldoende is. Zo zou de politie onvoldoende doorvragen, vragenlijstjes afwerken en veelal druk opbouwen om maar een bekentenis te verkrijgen. Rechercheurs zouden zelfs getrakteerd worden door hun collega’s als zij een verdachte een bekentenis hebben ontlokt.

De auteur van deze column: strafrechtadvocaat Bo Maenen.

Of dit laatste klopt laat ik in het midden, maar de aangehaalde ‘verhoortactieken’ zijn herkenbaar. Daarbij is een groot verschil merkbaar tussen een verhoor dat wordt afgenomen door ervaren rechercheurs of door agenten die met name op straat werken en tussendoor iemand moeten verhoren.

Corona

Wat is nu de rol voor de strafrechtadvocaat? Na de uitbraak van corona werden verhoren veelal telefonisch bijgewoond door advocaten. Hoewel veilig, heeft dat niet mijn voorkeur. Non-verbale communicatie van cliënt en de verhoorders kan zo immers niet worden opgemerkt. De meer ervaren verhoorders maken een opmerking in het verhoor als zij zien dat een verdachte verdrietig of boos is. Dat kan voor rechters die zulke toevoegingen later lezen weer waardevolle informatie zijn.

Daarnaast is het van groot belang dat je als advocaat zorgt dat het verhaal van je cliënt goed op papier komt. Op het moment dat er op belangrijke antwoorden niet wordt doorgevraagd, kun je dit aan het einde van het verhoor wel zelf doen. Het wordt niet altijd gewaardeerd, maar het zorgt er wel voor dat de volgens jou belangrijke informatie op papier komt.

Verhaal

Strafzaken worden vaak maanden of zelfs jaren na het afnemen van het verhoor pas behandeld. Als je na al die tijd met een verhaal komt dat niet op papier staat, vragen rechters zich vaak hardop af waarom dat niet eerder is verklaard. Soms is het antwoord simpel: omdat er gewoonweg niet naar gevraagd werd.

Recent stond ik een man bij die verdacht werd van de diefstal van een portemonnee. De man gaf mij voor het verhoor te kennen dat hij niets met de diefstal te maken had, maar dat hij wél kon verklaren over de man die het daadwerkelijk gedaan had. De verbalisanten waren daar echter niet op voorbereid. Er werd een standaardlijstje met vragen doorgenomen en men was duidelijk uit op een bekentenis. Er werd meermaals aan mijn cliënt gevraagd of hij bij zijn ontkenning bleef. Daar is niets mis mee, maar op het antwoord van mijn cliënt dat het een ander was geweest werd niet doorgevraagd. Er leek totaal geen interesse voor te zijn!

Signalement

Aan het einde van het verhoor heb ik mijn cliënt zelf daar nog meer vragen over gesteld, zodat in elk geval een signalement van de dader kon worden genoteerd. Het is op dit moment afwachten of er nader onderzoek gedaan zal worden naar de verklaring van mijn cliënt. Het onderstreept wel dat je als strafrechtadvocaat de kwaliteit van het verhoor niet alleen kunt laten afhangen van de verbalisanten, maar soms écht zelf het heft in handen dient te nemen.

*Lees hier de vorige column van Bo.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.