Een gruwelijke overval tijdens onze avonddienst

971
Politievrouw Shanou

Het is een drukke avonddienst, mijn collega en ik zitten er middenin. We rijden van melding naar melding, maar overal krijgen we te maken met kleine incidenten. Tegen half negen zitten we eindelijk aan onze maaltijd. Net na de laatste hap komt er een opdracht van de meldkamer binnen.

We moeten met spoed gaan rijden naar een adres waar zojuist een overval op een woning is gepleegd. De verdachten zijn weggevlucht, het slachtoffer heeft zelf de politie gebeld.

Direct vraag ik aan de meldkamer of er wapens zijn gezien. Dat is nog onbekend terwijl wij inmiddels onderweg zijn. Dan horen we de meldkamer met een melding voor alle eenheden waarin wordt opgeroepen om de zware vesten aan te trekken. Bij de overval blijkt een vuurwapen in het spel te zijn.

Situatie

Nog voordat het zover is, zijn we al op de plek van de overval aangekomen. Even schiet nog door mijn hoofd dat we onze zware vesten nog niet dragen. Maar die gedachte verdwijnt al snel; er is haast geboden want het slachtoffer kan in een verschrikkelijke situatie verkeren. Ik stap dus snel de auto uit en druk op de bel.

De centrale toegangsdeur van het wooncomplex wordt geopend. Ik loop de trap op. Nog voordat ik kan kloppen, gaat de deur open. Meteen zie ik bloed. Heel veel bloed, op de grond. Ik kijk op. Het slachtoffer staat voor me.

Bloed

“Jezus man, wat hebben ze met jou gedaan?!”, flap ik eruit. De man is volledig besmeurd met bloed. Zijn gezicht, zijn armen, zijn benen; alles zit onder. Het witte T-shirt dat hij draagt is volledig doordrenkt. Ik schrik van mijn eigen woordkeus. Dan herstel ik me en verzoek ik de gewonde man ergens te gaan zitten. Ik ben bang dat hij anders flauw gaat vallen door het massale bloedverlies.

Op mijn vraag bevestigt het slachtoffer dat hij alleen is in de woning. Hij loopt terug naar de woonkamer en gaat zitten. Het blijkt dat de daders hem verschrikkelijk hebben toegetakeld. Hij had geen schijn van kans om zich tegen hen te verweren. Mijn maag draait om bij zijn verhaal. Wat moet hij bang zijn geweest.

Vervuilen

Ik wil de plaats delict niet vervuilen, maar de zorg voor het slachtoffer is ook heel belangrijk. Op mijn tenen, zonder iets aan te raken, loop ik naar hem toe.

Mijn collega’s zoeken in de omgeving naar de verdachten als de ambulance arriveert. Ik voer het slachtoffer met me mee naar de centrale gang, ik wil niet dat de sporen op de plaats delict aangetast worden. Terwijl de man wordt nagekeken door de ambulancemedewerkers, roept hij mij en mijn collega’s bij zich. Hij weet het zeker, zegt hij. Hij kent de daders en weet wie het zijn.

We onderzoeken wat het slachtoffer ons heeft verteld. Dan kunnen we door meerdere feiten en omstandigheden de aangewezen personen inderdaad als verdachten aanmerken. Zij worden ook aangehouden.

Forensische

De districtsrecherche komt met de forensische opsporing ter plaatse.  Zij nemen de zaak in onderzoek. Wij, als noodhulp, gaan terug naar het bureau om alles op papier te zetten.

Om 2 uur in de nacht loop ik het bureau uit. Na een dienst van 12,5  uur ben ik moe, maar ook voldaan.  We hebben het slachtoffer kunnen bijstaan na een vreselijke gebeurtenis en we hebben de verdachte kunnen traceren en arresteren.

Een ronde zaak, zoals wij dat noemen!

*Ook de vorige column van Shanou kun je lezen! Kijk dan op deze pagina.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

1 REACTIE

  1. Prachtig (en treurig) om deze verhalen uit het vak, wat ik ook met veel plezier heb mogen doen, te lezen. Zo herkenbaar.. ook de gevoelens en gedachten van mijn oud-collega(‘s). Wat kunnen mensen elkaar aandoen? Boos als ik zie en lees hoe (zeer) oude mensen worden overvallen en bruut worden mishandeld, terwijl deze mensen niets kunnen uitrichten. Lafheid ten top. Zeer veel waardering voor de agenten en rechercheurs die dit soort zaken voor de kiezen krijgen. Groot de vreugde als de je daders mag oppakken. Daar doen we het voor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.