Na Femke Fataal-onderzoek: dna-spoor moord Anna Heemenga (85) opnieuw onder de loep

3486
Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Er komt nieuw onderzoek op dna-sporen uit de gruwelijke moord op Anna Heemenga (85) uit het Groningse Zuidwolde. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het NFI bekijken of er met de nieuwste technieken een beter dna-profiel uit de sporen kan worden gehaald. Dat alles na herhaalde vragen door deze misdaadsite.

De afgelopen maanden besteedde ik in een uitgebreide reportage aandacht aan het feit dat de al jaren veronachtzaamde sporen nieuw licht kunnen werpen op de in 1995 gepleegde moord op Anna. Daarbij informeerde ik diverse keren bij het Openbaar Ministerie over hernieuwde naspeuringen.

Blij

Anna’s dochter en kleindochter drongen vorige maand in een tweede artikel op Femke Fataal bovendien aan op hernieuwd dna-onderzoek in de weerzinwekkende moordzaak. Ze zijn erg blij dat justitie nu bereid is dat alsnog te gaan verrichten.

“Verheugend”, vindt kleindochter Juliette. “Het is absoluut een begin. Maar we hopen uiteraard dat justitie ook echt doorzet. Dat men met het dna-spoor – als dat te verbeteren valt – actief naar de dader op zoek gaat. Wellicht met dna-verwantschapsonderzoek zoals een tijd geleden in de zaak van Marianne Vaatstra is gebeurd.”

Schaamhaar

Het dna is afkomstig uit een schaamhaar die op Anna lag. Volgens woordvoerder Bart Olmer van het OM Noord-Nederland is de haar in 2004 voor het laatst onderzocht door het FLDO, het forensisch lab van het LUMC in Leiden. Er kon destijds alleen een zogeheten mitochondriaal dna-profiel uit de haar worden veiliggesteld.

Mitochondriaal dna heeft beduidend minder bewijskracht dan een zogeheten autosomaal dna-profiel dat als het ware een unieke vingerafdruk oplevert. Mitochondriaal dna wordt overgeërfd van moeder op kind en blijft generaties lang onveranderd. Daardoor heeft het veel minder unieke informatie die voor een dna-vergelijk nodig is.

Dna-deskundige

De kans bestaat, aldus dna-deskundige Richard Eikelenboom van het vermaarde onderzoeksbureau Independent Forensic Services (IFS) dat het NFI nu alsnog een autosomaal profiel uit de sporen weet te halen. “In 2004 werden nog niet zulke gevoelige onderzoekskits gebruikt”, licht Richard toe. “Nu kan er, met andere methoden als de MiniFiler, mogelijk een autosomaal profiel worden verkregen.”

Het is de nabestaanden veel waard dat de moordenaar van Anna alsnog wordt opgespoord en berecht. “Het mag dan 25 jaar geleden zijn gebeurd, voor mij gaat er geen dag voorbij dat ik niet aan mijn moeder denk”, zei Anna’s dochter Hennie in augustus op deze site.

Aangevallen

Anna, weduwe en zeer slechthorend, werd 28 juni 1995, vrijwel zeker rond een uur of tien in de avond, in haar bedstee aangevallen door haar moordenaar.

Anna Heemenga (85) had geen schijn van kans tegen haar nietsontziende moordenaar.

De volgende morgen vond haar schoondochter de oude dame in een gruwelijke toestand. Letterlijk elk bot in haar hoofd bleek te zijn gebroken. Anna was in coma. Ze zou niet meer bij bewustzijn komen en overleed op 10 augustus datzelfde jaar.

De recherche stelde in die tijd vast dat uit de woning van het slachtoffer, behalve een kettinkje van weinig waarde, niets was gestolen. Ook contant geld dat in huis aanwezig was, liet de moordenaar gewoon liggen. Toch hield de politie het op een roofmoord.

Seksueel

Vanwege het feit dat niets uit het huis ontbrak, vanwege de vondst van de schaamhaar en vanwege een aantal andere opvallende omstandigheden kwamen oud-rechercheur Dick Gosewehr en voormalig politiepsycholoog Harrie Timmerman jaren later tot een andere slotsom.

Zij stelden vast dat Anne niet het slachtoffer werd van een roofmoord maar van een misdrijf met een seksueel motief. Dick en Harrie maakten in die tijd deel uit van het coldcaseteam van de Groningse politie. Zij namen dit dossier rond 2003 onder de loep en schreven destijds al een analyse.

Kort erna openbaarde het duo allerlei misstanden bij de politie, waarop de twee op straat werden gezet. Dubieus genoeg is daarna niets meer met hun analyses in coldcasezaken ondernomen, terwijl die juist allerlei handvatten bieden voor nieuw onderzoek. Ook de bevindingen en adviezen in de extreme moord op Anna Heemenga bleven op de plank liggen.

Jonge man

Anna’s beul was destijds vrijwel zeker een jonge man. Hoogstwaarschijnlijk was hij afkomstig uit haar directe omgeving. De dader moet gezien zijn ronduit brutale actie hebben geweten dat het slachtoffer vroeg ging slapen. Ook was hij er kennelijk van op de hoogte dat de hoogbejaarde weduwe doof was en niet wakker zou worden toen hij door lawaaierige verbreking haar huis binnendrong.

Waar de dader geen rekening mee hield, is dat hij sporen achterliet die hem nu mogelijk alsnog kunnen nekken.

Een verbeterd dna-profiel kan door de dna-databank worden gehaald en ook worden gebruikt bij één op één vergelijkingen met dna van eventuele verdachten. Het kan tevens dienen als vergelijkingsmateriaal bij een zogeheten dna-verwantschapsonderzoek waarbij onder de mannelijke bevolking van Zuidwolde dna kan worden afgenomen. Groot voordeel is dat de moordenaar met dit type onderzoek ook via zijn mannelijke verwanten is op te sporen.

Proberen

Dna-expert Richard Eikelenboom: “Als het mijn onderzoek was, zou ik het zeker ook proberen met zo’n verwantschapsonderzoek – ‘Y-chromosomaal onderzoek’, heet dat ook wel – gaan proberen. Mitochondriaal dna is daar niet erg bruikbaar voor, tenzij er een heel zeldzaam profiel is verkregen.”

Volgens OM-zegsman Bart Olmer is het coldcaseteam van de politie in het noorden van Nederland “bezig met een inventarisatie van sporen en is dat recent ook in deze zaak gebeurd.”

*Lees ook het eerdere artikel op deze website: ‘Moord op Anna mogelijk op te lossen met dna-onderzoek’. Meer informatie tevens in de eerdere bijdrage met Anna’s dochter en kleindochter op Femke Fataal.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.