LSD bij steekpartij jongeren Delft, net als in Heemskerk

14405
Een still van het fimpje dat op sociale media circuleert van de doorgedraaide LSD-gebruiker in Delft.

Bij een recente steekpartij in Delft waarbij twee jongeren gewond raakten, was LSD in het spel. Dat heeft het Openbaar Ministerie vanmiddag aan deze misdaadsite bevestigd. Het gaat om een 20-jarige jongeman die volgens justitie onder invloed was van het zeer krachtige tripmiddel.

Het is de tweede keer binnen enkele weken dat LSD jongeren aanzet tot extreme gewelddadigheden. Eerder gebeurde dat al in Heemskerk.

Aanval

De Delftse jongeman wordt ervan verdacht op vrijdag 19 februari in de Simonsstraat in zijn woonplaats een leeftijdsgenoot van 21 te hebben neergestoken. Het slachtoffer raakte gewond maar overleefde gelukkig de aanval.

De verdachte – die zelf ook letsel opliep – zit vast en is voorgeleid. Op de sociale media circuleert een gruwelijk filmpje van de de 20-jarige Delftenaar. Daarop wordt gemeld dat hij door LSD-gebruik dusdanig in de war was geraakt, dat hij dacht ‘dat hij een wortel was en zichzelf moest schillen’. Terwijl de jongeman op het slachtoffer zou hebben ingestoken, zouden de overige aanwezigen in de woning zich uit lijfsbehoud hebben opgesloten in een van de kamers.

Overmeesteren

Op de verspreide opname is te zien hoe de verdachte later, bebloed en slechts gekleed in zijn onderbroek, op straat ligt. In het commentaar wordt gezegd dat de jongen probeerde een auto aan te vallen. De opname laat verder zien hoe politieagenten ter plekke komen en de jongen overmeesteren.

Het lijkt alsof jongeren de laatste tijd frequenter LSD gebruiken. Wellicht vanwege verveling door de coronabeperkingen? Maar wat nemen zij eigenlijk in? Volgens onbevestigde berichten wordt momenteel volop LSD geproduceerd in Brabant. Naar verluidt wordt daarbij de samenstelling van de drugs veranderd door een wijziging van de scheikundige formule van LSD.

Of dat klopt, valt niet nu niet te bevestigen. Maar de Delftse zaak doet in elk geval denken aan het tragische misdrijf in Heemskerk, waarbij een groep van vier studenten in januari onder invloed van LSD een bad trip kreeg. Daarbij stak een van hen de 22-jarige student Jaymie dood.  

Demon

Volgens advocaat Arthur van der Biezen, de raadsman van de 28-jarige verdachte in de zaak-Heemskerk, was zijn cliënt volledig de weg kwijt en verkeerde hij in de veronderstelling dat zijn vriend Jaymie een demon was. De verkeerde trip die de jongeman kreeg, zou maar liefst twee dagen hebben aangehouden.

De studenten hadden de drugs volgens Arthur van der Biezen ‘ergens in hun omgeving’ opgehaald. De LSD was verwerkt op papiertjes in postzegelformaat die de gebruikers onder hun tong hadden gelegd.

De verdachte en het slachtoffer hebben die fatale avond in Heemskerk allebei nog een halve postzegel met LSD extra tot zich genomen, omdat zij aanvankelijk het effect niet merkten. Geen van de aanwezigen had alcohol of een ander middel gebruikt. Volgens Arthur had zijn cliënt alleen ‘een bodempje wodka’ gedronken.

Toxicoloog

“Het OM heeft inmiddels een toxicoloog ingeschakeld voor nader onderzoek”, aldus de raadsman. “In de studentenwoning in Heemskerk zijn nog enkele strips met LSD-postzegels gevonden, waarop onderzoek mogelijk is. Het is belangrijk dat bekeken wordt of er inderdaad sprake kan zijn van vervuilde LSD in ons land.”

Als dat het geval is, was het voor de gebruikers van de LSD mogelijk juridisch gezien niet te voorzien in welke geestesgesteldheid zij raakten. Dat is weer van invloed op de vraag of het een verdachte valt toe te rekenen wat hij of zij onder invloed van een vervuild middel heeft aangericht.

Een van de andere studenten – inmiddels verdachte-af – werd bijgestaan door advocaat Esther Vroegh. Zij schreef recent een column op deze website over het drama in Heemskerk.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.