‘Moord op Antoinette Bont mogelijk op te lossen met oude sporen’

9745
Antoinette Bont raakte zwaar verslaafd aan harddrugs en prostitueerde zichzelf om aan geld te komen. In die kwetsbare positie liep zij de verkeerde(n) tegen het lijf. Foto: politie

Dna-sporen in diverse cold cases in Groningen kunnen alsnog daders in beeld brengen. Zo zijn de 25 jaar terug gepleegde moord op prostituee Antoinette Bont (24) en de gewelddadige dood van Carl Boldwijn (41) mogelijk op te lossen als sporen van weleer opnieuw tegen het licht worden gehouden, net als in de zaak-Anna Heemenga waarover deze website onlangs berichtte. Dat zeggen voormalige medewerkers van het Groninger coldcaseteam die jaren terug bij naspeuringen in deze drie dossiers betrokken waren.

Antoinette Bont, een drugsverslaafde sekswerker, verdween in juli 1995 vanaf de Groningse tippelzone. Een paar dagen nadat de jonge vrouw als vermist was opgegeven, werden op twee plaatsen lichaamsdelen van haar gevonden.

Sporttas

Antoinettes in plastic verpakte romp lag in het Winschoterdiep bij Zuidbroek en Sappemeer. Spelende jongens visten haar armen en benen uit het Peizerdiep bij Roderwolde: de ledematen waren verpakt in een met stenen verzwaarde sporttas van het toenmalige energiebedrijf Edon. Het hoofd van het slachtoffer is nooit aangetroffen.

Vanwege de Edon-tas ging de politie er destijds van uit dat de dader een (oud)medewerker van dat bedrijf moest zijn. Een extreem uitgebreid politieonderzoek onder enkele duizenden (ex-)werknemers van Edon was het gevolg, maar leverde niets op. Vreemd is dat allerminst. Want hoe dom moet je zijn om als moordenaar delen van je slachtoffer te verpakken in een tas met het logo van je werkgever?

Het onderzoek werd ook in de jaren erna meermaals heropend. Tot nu toe steeds zonder resultaat.

Linken

Zo probeerde het coldcaseteam van de Groningse politie tussen 2013 en 2016 om de zaak te linken aan de moord op coffeeshophouder Harry Roo. Ook hij werd om het leven gebracht in juli 1995 en ook zijn stoffelijk overschot werd in stukken en gewikkeld in plastic gedumpt.

“Aanjager was Peter R. de Vries die in 2011 in twee tv-uitzendingen aandacht aan deze dossiers schonk”, kijkt oud-rechercheur Dick Gosewehr terug. “De Vries maakte destijds op indringende wijze aan een lid van het toenmalige coldcaseteam duidelijk dat er voor hem geen twijfel bestaat dat er een relatie tussen beide zaken is. De Vries vond het onbegrijpelijk dat de politie in Groningen die verbanden nooit had gezien. De rechercheur die hij toentertijd in zijn programma opvoerde had weinig of geen recherche-ervaring, was niet tegen De Vries bestand en gaf hem gelijk. Maar het was de grootste flauwekul.”

Langdurig

Resultaat was dat de politie het onderzoek heropende. “Een langdurig en kostbaar onderzoek dat bijna drie jaar duurde en waarin ook de overblijfselen van Roo werden opgegraven”, vervolgt Dick. “Daarnaast kwam er onderzoek op in Duitsland ingevroren lichaamsresten van Harry Roo.”

Niet alleen een dure, maar ook een volstrekt zinloze exercitie, aldus de vroegere rechercheur die in 2003 met oud-politiepsycholoog Harrie Timmerman deel uitmaakte van het coldcaseteam in Groningen en de moord op Antoinette en die op Harry Roo toen al naast elkaar had gehouden.

“Hoewel beide moordzaken op het eerste gezicht sterk op elkaar lijken”, gaat hij verder, “bleek ons al snel dat er geen enkel verband is. De modus operandi en de aangetroffen sporen zijn namelijk totaal verschillend, stelden we in 2003 vast. De conclusie van politie en OM in 2016 verbaasde ons dan ook niet. Dit hadden wij ruim dertien jaar eerder al geconcludeerd. Wat ons wel verbaasde is dat het door Peter de Vries veronderstelde verband überhaupt zo lang en zo serieus is onderzocht. Dat krijg je als je een misdaadverslaggever leider van je rechercheteam laat zijn.”

Gedegen

Dat alles terwijl er met de gedegen onderzoeksbevindingen van Dick en Harrie niets is gedaan en er nog altijd niet-onderzochte sporen zijn die wél tot een oplossing van dit afschuwelijke misdrijf kunnen leiden.

De twee toenmalige medewerkers van het coldcaseteam stuitten in 2003 op een heel ander en vele malen aannemelijker scenario in de zaak-Antoinette Bont. Zij zetten hun bevindingen destijds op papier. Omdat Dick en Harrie kort erna als klokkenluiders ernstige misstanden bij de politie in de pers aan de kaak stelden en de politieorganisatie uiteindelijk moesten verlaten, gebeurde er echter niets met hun aanbevelingen.

In dit artikel komen die onderzoeksresultaten voor het eerst naar buiten.

SM-festijn

De twee onderzoekers ontdekten destijds dat het spoor in deze cold case naar de wereld van sadomasochistische seks voert. “Alles wijst erop dat Antoinette is ingehuurd voor een SM-festijn waarbij meerdere mensen betrokken waren en dat uit de hand is gelopen”, zegt Dick.

Op de avond dat de prostituee verdween, was zij aan het tippelen en volgens getuigen aanvankelijk volledig blut. Dat veranderde nadat Antoinette volgens die getuigen in een rode Honda Civic was gestapt. Want kort daarna kocht zij voor bijna driehonderd gulden aan drugs.

De verdovende middelen waren kennelijk bedoeld om haar in een staat te brengen waardoor zij zich niet meer zou verzetten. Verwondingen die later op haar romp en armen en benen prijkten, laten volgens Dick en Harrie zien dat er tijdens de extreme SM-sessie met hagel op Antoinette moet zijn geschoten. Dat gebeurde met twee verschillende luchtbuksen, waaronder een wapen uit Frankrijk.

Aanwijzing

Ook de tas van energiemaatschappij Edon en de verzwarende stenen afkomstig van het Edon-terrein, vormen een belangrijke aanwijzing. De locatie waar de voor Antoinette fatale SM-happening moet zijn gehouden was volgens de beide speurders namelijk in de directe nabijheid van Edon gesitueerd.

Bij het natrekken van betrokkenen op die locatie, bleek dat een van hen in die tijd bovendien een rode Honda Civic had: net zo’n auto van waaruit Antoinette eerder op de avond drugs had gekregen.

Foto ter illustratie.

Verder is er een lichtkleurige Datsun te linken aan de locatie die bij Harrie en Dick in beeld kwam. “Een zelfde, lichte Datsun hebben voorbijgangers bij het Winschoterdiep bij Sappemeer waargenomen”, licht Harrie Timmerman toe. “Gezien is hoe de bestuurder een groot pakket uit de Datsun haalde en dat in het water gooide. Drie à vier dagen later werd een eindje verderop Antoinettes torso gevonden.”

Snijvlak

Er zijn sporen waar ook nu nog resultaten mee te boeken zijn. Op het snijvlak van de lichaamsdelen van de Groningse prostituee is dna van meerdere personen veiliggesteld.

“Het gaat om dna van vier mannen en één vrouw”, vervolgt Harrie. “Verder zaten er op die plekken haren en dna van een herdershond.” Alweer een belangrijke vingerwijziging: een betrokkene die bij de SM-bijeenkomst aanwezig was, had destijds een herdershond.

En een heel ander cruciaal detail: dna van de, vorig jaar overleden seriemoordenaar Willem van E., van wie aanvankelijk werd gedacht dat hij ook Antoinette om het leven heeft gebracht, is niet op de stoffelijke resten aangetroffen. Harrie: “Van E. is eveneens om andere redenen uitgesloten als dader in deze zaak.”

Getraceerd

Met de dna-sporen kunnen de daders zeer waarschijnlijk alsnog worden getraceerd. Van sommigen die rond de tijd van de moord op Antoinette op de door Dick en Harrie aangewezen locatie aanwezig waren, weten zij vrijwel zeker wie het zijn. “Het is simpelweg een kwestie van hun dna vergelijken met dat van de sporen. De kans is groot dat dit iets oplevert”, aldus de oud-politiemedewerkers.

Ook in de onopgeloste zaak van Carl Boldewijn, een drugsdealer uit Groningen, kan aangetroffen lichaamsmateriaal de sleutel vormen om dit al jaren slepende misdaadmysterie te ontrafelen.

Carl, van oorsprong afkomstig uit Suriname, werd op Tweede Paasdag, 18 april 1995 dood aangetroffen in zijn portiekwoning aan de Fruitstraat. Hij lag op de vloer met zijn handen vastgebonden op zijn rug.

Logeren

Harrie: “Carl had de avond voor zijn dood nog bezoek gehad dat was blijven logeren. De volgende avond heeft een buurman een auto met daarin enkele tuinstoelen bij het huis van Carl gezien. Wij weten nagenoeg zeker van wie die wagen was: iemand uit de directe omgeving van het slachtoffer.”

Carl handelde vanuit zijn huis in verdovende middelen en liet ’s avonds alleen vrouwen in zijn woning toe. Op een voorwerp in zijn keuken is dna van een vrouw aangetroffen; hoogstwaarschijnlijk was zij bij zijn dood betrokken.

Harrie en Dick gaan er vanuit dat Carl is geript door iemand uit zijn eigen kring, die anderen heeft ingeschakeld om bij hem binnen te komen.

Bloedsporen

Vermoedelijk is de Groninger – gezien aangetroffen bloedsporen – al in de hal van het wooncomplex aangevallen, daarna naar boven gesleept en vastgebonden op een stoel. Carl was bovendien geblinddoekt, hoogstwaarschijnlijk om te voorkomen dat hij kon zien welke bekende van hem de aanval op hem had georganiseerd.

Nadat de daders met hun buit waren vertrokken moet Carl erin geslaagd zijn zichzelf van de stoel los te maken en is hij gekneveld, geblinddoekt en mogelijk gedesoriënteerd door de zware mishandelingen door zijn woonkamer gestrompeld. Dick: “Hij moet daarbij zijn gestruikeld en met zijn hoofd bekneld zijn geraakt onder de salontafel.” Het slachtoffer is vervolgens gestikt in zijn braaksel.

Ook in dit dossier kwamen bij het toenmalige coldcaseteam waartoe Dick en Harrie behoorden verdachten in het vizier. Voor zover bekend is hun dna echter nooit vergeleken met het spoor uit Carls keuken.

Vragen

Ruim drie weken geleden legde ik het Openbaar Ministerie in Groningen tal van vragen voor. Wat gaan het OM en het huidige coldcaseteam doen met de sporen uit de zaak-Antoinette Bont? Wordt het dna vergeleken met de verdachten die bij het coldcaseteam in 2003 in het vizier kwamen? En hoe met het genetisch materiaal van de onbekende vrouw uit de keuken van Carl Boldewijn? Ook over de zaak-Anna Heemenga stelde ik allerlei vragen.

Volgens justitiewoordvoerder Bart Olmer heeft de zaak ‘de aandacht van het OM en coldcaseteam’. Dat zegt niets, want politie en justitie weigeren om met antwoorden te komen. Hebben de opsporingsdiensten ook in deze moorddossiers soms weer allerlei fouten te verbergen?

*Waardeer je dit artikel en vind je dat de onafhankelijke misdaadsite FemkeFataal moet blijven? Doe dan alsjeblieft een bijdrage. Dat kan onder dit verhaal. Dankjewel!

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.