Wisselende officieren van justitie betekent wisselend beleid over mediation

1261
De auteur van deze column: strafrechtadvocaat Wendy Alberts.

In deze zaak wordt een cliënt van mij verdacht van een mishandeling tijdens een uit de hand gelopen burenruzie. Hij ontkent niet te hebben geslagen, maar qua toedracht lopen de lezingen van de betrokkenen nogal uiteen.

De verstandhouding tussen mijn cliënt en zijn buurman is erg gespannen. Elke keer als de twee elkaar tegenkomen op straat, is er frictie voelbaar.

Eigenlijk wil mijn cliënt maar één ding: dat de ruzie met zijn buurman wordt opgelost en tot een goed einde wordt gebracht. Hij weet alleen niet hoe hij dat voor elkaar moet krijgen. Via andere buren heeft hij gehoord dat ook zijn buurman wil dat de situatie weer normaliseert; of dat ook echt klopt weet hij niet.

Mediation

Ik bespreek met hem dat er in het kader van het strafrecht een traject van mediation kan komen. De uitkomst van zulke conflictbemiddeling kan worden meegewogen in zijn strafzaak.

Het traject komt niet per se in de plaats van de strafzaak, maar kan dus wel invloed hebben. Cliënt en de buurman gaan in dat geval onder begeleiding van een mediator het gesprek aan om te kijken of ze een oplossing kunnen bereiken en afspraken kunnen maken. Het strafrechtelijke traject staat gedurende die tijd even stil.

Als de bemiddeling slaagt, kan de officier van justitie vervolgens besluiten om de strafzaak te seponeren en de betrokkene niet verder te vervolgen. Dat is niet in beton gegoten. Ook bij succesvolle bemiddeling kan justitie toch besluiten om de strafrechtelijke vervolging voort te zetten en het geboekte resultaat bijvoorbeeld mee te wegen in de hoogte van de straf.

Reclassering

Mijn cliënt heeft ook met de reclassering doorgepraat dat hij graag een mediation wil. De reclasseringsdienst is met hem van mening dat de zaak zich er prima voor leent en legt het voornemen aan de officier van justitie voor.

Maar de officier vindt dat de kwestie vanwege de ernst van het letsel bij de buurman niet in aanmerking komt, lees ik in de correspondentie rond deze zaak. Ik vind dat merkwaardig: de ernst van de opgelopen verwondingen is namelijk geen contra-indicatie voor conflictbemiddeling.

Ik probeer meerdere keren om contact te krijgen met de officier om dat te bespreken. Dan blijkt dat er nog geen vaste officier van justitie aan het dossier is gekoppeld. Het maakt inhoudelijk overleg erg moeizaam.

Geoordeeld

Vlak voor de rechtszitting tegen mijn cliënt word ik teruggebeld door de officier die de zaak ter zitting gaat behandelen. Zij is het met me eens dat er in dit geval eerst mediation moet komen. Waarom haar collega – kennelijk een parketsecretaris – anders heeft geoordeeld, wordt niet duidelijk.

Het resultaat is dat de rechtszitting in deze zaak is geschrapt en de conflictbemiddeling is begonnen. Mijn cliënt is blij, maar ik kan hem niet vertellen waarom het Openbaar Ministerie het verzoek van de reclassering in eerste instantie afwees.

Is dat belangrijk? Ik vind van wel. Want door die aanvankelijke weerstand tegen mediation was de spanning bij mijn cliënt tijdelijk weer even opgelopen. En dan vraag ik me ernstig af: wat nu als het juist in die periode weer was misgegaan tussen de buurmannen? Heeft het OM daar dan ook een zekere verantwoordelijkheid in? Een van de doelstellingen van het strafrecht is tenslotte om te voorkomen dat iemand weer opnieuw een strafbaar feit pleegt.  

*Wil me meer lezen van advocaat Wendy Alberts? Haar vorige column ging over de geheimhoudingsplicht.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

1 REACTIE

  1. Mooie column en je werpt een interessante en heel relevante vraag voor. Hoe langer het niet tot een uitkomst komt hoe groter de kans op escalatie. Als sneller positief beslist wordt (als een zaak zich leent voor mediation) is dat voor alle betrokkenen fijner en het verkleint het risico van onnodige escalatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.