Racisme en politiegeweld; oplossing in opleiding?

1736
Strafrechtadvocaat Esther Vroegh.

De dood van George Floyd als gevolg van buitensporig politiegeweld raakt een ieder en zorgt er zelfs voor dat mensen de dreiging van het coronavirus voor lief nemen en in groten getale de straten opgaan om te protesteren.

Politiemensen hebben in de hele wereld een doorslaggevende rol in het beschermen van de elementairste grondrechten zoals het waarborgen van de veiligheid van lijf en leden en van bezit.

Door de samenleving zijn aan politieagenten dan ook bij wet verregaande bevoegdheden toebedeeld zoals legitiem wapengebruik en geweldstoepassing of de mogelijkheid om iemand rechtmatig van zijn vrijheid te beroven. Daarnaast wordt door de strafrechter doorslaggevende waarde gehecht aan de waarnemingen van een agent.

Garantenstellung

Om een juiste toepassing van deze kernwaarden en de legitimiteit te waarborgen, wordt er nogal wat gevraagd van het politiekorps. Het gaat om een zogeheten ‘Garantenstellung’; van een politieagent mag meer gevraagd worden dan een gemiddelde burger. Cognitieve vaardigheden moeten getraind worden. Politiemensen behoren te worden opgeleid in het op juiste wijze inschatten en – daar waar mogelijk – op verbale wijze oplossen van situaties.

In Nederland mogen we ons zeer gelukkig prijzen met de kwaliteit van onze agenten die elke dag weer moeten opereren in een heksenketel van soms hoogoplopende emoties en een aldoor hardere samenleving. Excessen daargelaten, want die zijn er zeker geweest.

Zo raakt het blazoen van de organisatie besmet door corrupte agenten die informatie doorsluizen aan bijvoorbeeld criminele organisaties of die zelf in de drugshandel zitten.

Buitenproportionele

Geweldsexcessen zijn er helaas ook. Neem de buitenproportionele en ook verkeerde toepassing van de nekklem bij de aanhouding van Mitch Hendriquez waardoor hij overleed.

En wat te denken van de klappen die makelaar Saskia van Kessel uit Geldermalsen kreeg in december 2015? Al die jaren wacht zij al op excuses van de politie. Het verkrijgen van gerechtigheid vereist van Saskia een bizar lange adem en de inzet van financiële middelen, terwijl de betrokken agent op kosten van de belastingbetaler een advocaat heeft om hem te adviseren.

Als ware pitbulls vechten wij aan Saskia’s zijde om de waarheid boven water te krijgen.

Het hof in Arnhem heeft een volledig nieuw onderzoek in deze zaak gelast. Gisteren moest het hof verder oordelen over de betrokken agenten. De AG gaf aan dat de betrokken hoofdofficier van justitie de foute juridische weg is ingeslagen door weer en ondanks de eerdere opdracht van het hof de zaken tegen de agenten te seponeren.

Onvindbaar

Ook het omvangrijke rijksrechercheonderzoek in de zaak-Saskia van Kessel kwam na maar liefst anderhalf jaar ‘onvindbaar’ te zijn geweest 24 uur voor de zitting boven water. Het hof stelde vast dat ook hier forse steken zijn gevallen en gaat nu alle stukken bestuderen om de zaak weer opnieuw aan de orde te stellen. 

Juist nu komt er in ons land een nieuwe wetswijziging voor agenten die geweld hebben toegepast. Zij worden niet meer automatisch als verdachten aangemerkt want agenten zouden een andere positie bekleden dan een burger.

Door de zaak-George Floyd komt dit wetsvoorstel wel in een ander licht te staan. Gelukkig hebben twee senatoren kritische vragen gesteld over het vastleggen van deze uitzonderingspositie van agenten. Zij willen gewaarborgd zien dat geweld met een discriminatoire achtergrond vervolgd wordt.

Angst

De angst is dat agenten veel eerder over zullen gaan tot toepassing van (ongeoorloofd) geweld nu zij niet op voorhand als verdachte worden aangewezen en evenmin een beroepsverbod krijgen. Ik kan nu nog niet beoordelen of dit inderdaad het geval zal zijn, mocht de nieuwe wet erdoorheen komen bij de Eerste Kamer. Ik vrees echter het ergste…

Opmerkelijk maar constructief in mijn visie is de bijdrage in dit debat van de Amerikaanse quarterback Dak Prescott van de Dallas Cowboys. Hij probeert een bijdrage te leveren aan het gevecht tegen racisme door een miljoen dollar te doneren aan de politieopleiding in zijn vaderland, in de hoop excessen te voorkomen.

De politie moet in verbinding blijven met de hele samenleving en tegelijkertijd namens diezelfde samenleving optreden, desnoods met geweld. Dat vergt doorzettingsvermogen en een goed ontwikkeld moreel kompas.

Maar het handelen door de politie, zonder al dan niet opzettelijk te discrimineren, vereist eveneens voortdurende zelfreflectie en het aanleren en toepassen van cognitieve vaardigheden met ruimte voor (externe) kritische inbreng!

*Interesse in de vorige column van Esther? Die kun je hier teruglezen.

Steun de website Femke Fataal

Vond je dit een goed artikel? Laat dan je waardering blijken met een kleine bijdrage. Je kunt me ook met een vaste, maandelijkse bijdrage steunen. Dan kan ik onderzoek doen en schrijven en kun jij mijn verhalen blijven lezen. Dankjewel!

1 REACTIE

 1. Is het bij jullie niet bekend dat Floyd al ademhalingsproblemen had, voordat hij op grond lag? Dat de agenten over excited delirium spraken en dat ze hem daarom tegen grond gedrukt hielden?
  Dat er een ambulance opgeroepen werd, en dat agenten aan het wachten waren op ambulance?
  – 90% proximal narrowing of the right coronary artery
  – speed balling
  – schuim rond mond
  https://www.hennepin.us/-/media/hennepinus/residents/public-safety/documents/Autopsy_2020-3700_Floyd.pdf

  https://www.ag.state.mn.us/Office/Communications/2020/docs/Complaint_Chauvin.pdf

  Hebben julie deze ooit gelezen?
  De pers zwijgt er veelvuldig over, money, money, money?
  Politici zwijgen erover in USA … elections?

  Voor alle duidelijkheid, op het laatst in video zie je EMT komen en halsslagader voelen, zonder dat knie verschoof …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.